OBROVSKÝ ÚSPECH PRE SPACEX. STARSHIP ZVLÁDLA NAJŤAŽŠIU ČASŤ LETU!

SpaceX pri druhom testom stratil booster Super Heavy aj Starship

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

V sobotu ráno vyzerala misia SpaceX ako začiatok novej éry, ale nakoniec to skončilo výbuchom a stratou signálu. Starship sa ale úspešne oddelila od prvého boostera Super Heavy (spodný nošič s 33 motormi Raptor). Booster Super Heavy explodoval, ale vesmírna loď Starship pokračovala ďalej. Po prvýkrát bola vyskúšaná “horúca etapa” mala byť kľúčovým momentom. V “horúcej etape” išlo o to, aby sa Starship od boostru oddelila tupou silou, t.j. Starship na oddelenie použila vlastné motory. 

Takmer všetky rakety prechádzajú počas štartu procesom nazývaným “oddelenie stupňov”, pri ktorom sa od zvyšku rakety alebo kozmickej lode oddeľuje najspodnejší raketový “urýchľovač” – booster.

Falcon 9 to robí pomocou pneumatických tlačidiel, ktoré sú umiestnené v medzistupni rakety alebo v čiernom páse okolo stredu. Vesmírna loď Starship použila nový systém a zapálila svojich vlastných šesť motorov, aby sa odtlačila od nosnej rakety Super Heavy.

Zdroj: John Kraus

Hot-staging: Nový systém pre oddelenie nosičov

Sobotňajší test zahŕňal riskantnú fázu nazývanú hot-staging, v preklade “horúce oddelenie”. Spoločnosť SpaceX tvrdila, že úspech misie závisí od toho, či Starship prejde touto fázou. Pre SpaceX to znamenalo kľúčový moment, keďže sa očakávalo, že horúce oddelenie bude najrizikovejšou časťou letu, povedal v októbri generálny riaditeľ SpaceX Elon Musk. Spoločnosť uviedla, že ak sa Starship dostane cez horúce oddelenie, bude test považovať za úspešný. “Vedeli sme, že horúce oddelenie bude neuveriteľne dynamická.” povedala Kate Ticeová – hlavná manažérka oddelenia inžinierstva kvality systémov spoločnosti SpaceX, počas živého prenosu. “Vedeli sme, že existuje šanca, že urýchľovač nepreženie, ale zoberieme tieto údaje a vymyslíme, ako môžeme urýchľovač vylepšiť pre ďalšie horúce oddelenie.”

Raketa vzlietla, ale explodovala

Po odlete zo štartovacej rampy sa vesmírna loď Starship úspešne oddelila od nosnej rakety Super Heavy. Avšak, po fáze hot-stagingu sa SuperHeavy rútil dole a explodoval. Hoci Starship pokračovala v lete, po pár minútach sa prerušil signál a stratila sa tiež. “Zdá sa, že automatický systém ukončenia letu na druhom stupni sa spustil veľmi neskoro počas horenia, keď sme smerovali nad Mexický záliv.” povedal letecký inžinier John Insprucker. Systém “ukončenia letu” je v podstate samodeštrukčná funkcia, aby zabránila rakete vybočiť z kurzu.

Zdroj: John Kraus

Tím SpaceX zažíval aj radosť

Približne osem minút po štarte bolo v riadiacom stredisku počuť radostné výkriky. Starship sa blížila ku koncu spaľovania motorov a dostala by sa na obežnú dráhu Zeme. Starship mala pokračovať v smere do vesmíru a dokončiť takmer jeden celý okruh okolo Zeme a potom mala dopadnúť do Tichého oceánu. Na nešťastie približne 9 minút po štarte SpaceX dal najavo, že stratili video signál. Neskôr o 2,5 minúty spoločnosť potvrdila, že stratila údaje, čo naznačovalo, že Starship neletí podľa plánu. Potom sa spustil systém ukončenia letu vesmírnej lode. 

Starship sa nakoniec dostala do výšky približne 150 kilometrov nad povrch Zeme, čím dosiahla hranicu vesmíru.

NASA čaká na svojho hrdinu Starship

Spoločnosť SpaceX spolupracuje s NASA na projekte Artemis III, ktorý má priviesť astronautov a prvú ženu na Mesiac. NASA do tohto projektu investuje až 4 miliardy dolárov s cieľom použiť Starship na návrat na Mesiac po prvýkrát za päť desaťročí. Dnešný test by ich priblížil k tomuto cieľu, ale explózia môže spôsobiť výrazné oneskorenie. 

“Gratulujeme tímom, ktoré dosiahli pokrok pri dnešnom testovacom lete.” podelil sa o svoje pocity správca NASA Bill Nelson na stránke X. “Let do vesmíru je odvážne dobrodružstvo, ktoré si vyžaduje ducha schopnosti konať a odvážne inovácie. Dnešný test je príležitosťou učiť sa – a potom opäť lietať. Spoločne NASA a SpaceX vrátia ľudstvo na Mesiac, Mars a ďalej.” “Každý test predstavuje krok bližšie k tomu, aby sme na Mesiaci vysadili prvú ženu na pristátie ľudí Artemis III Starship. Tešíme sa na to, čo sa môžeme naučiť z tohto testu, ktorý nás posunie bližšie k ďalšiemu míľniku.” zdieľal Jim Free, zástupca administrátora NASA pre vývoj prieskumných systémov na X.

Zdroj: John Kraus

SpaceX vďačí neúspechu za cenné lekcie

Aj keď test končil neúspechom, SpaceX trvá na tom, že každý výbuch je krok bližšie k lepšiemu. “Uspech pochádza z toho, čo sa naučíme, a my sme sa toho naučili nesmierne veľa.” vyhlásila spoločnosť. Spoločnosť už dlho tvrdí, že lepšiu raketu dokáže postaviť lepšie, rýchlejšie a lacnejšie ak budú častejšie lietať a niekedy aj  vybuchnú, namiesto toho, aby sa spoliehali len na výpočty a pozemne testovanie.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.