ROPNÝ GIGANT SHELL SPÚŠŤA ULTRARÝCHLE NABÍJAČKY NA VIACERÝCH MIESTACH PO SLOVENSKU.

Ropný gigant Shell vstupuje do verejného nabíjania pre elektromobily na Slovensku a v Česku. Je tesne pred spustením až 5 ultrarýchlych lokalít po krajine.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Sieť čerpacích staníc a ropný gigant Shell vstupuje do verejného nabíjania pre elektromobily na Slovensku a v Česku. Je tesne pred spustením až 5 ultrarýchlych nabíjačiek po celej krajine.

Ultrarýchle nabíjačky Shell

Nabíjaciu sieť začal Shell na Slovensku budovať na konci roka 2021. Prvú lastovičku nabíjania elektromobilov Shell spustil v decembri 2021, informoval o tom na svojom webe. Išlo vtedy len o 50 kW stojan a na celé dva roky nebolo náznaku ďalšieho rozvoja siete.

Prišiel až začiatok roka 2024 a nám začali čitatelia posielať novoosadené ultrarýchle stojany vo viacerých mestách. Dozvedeli sme sa o nových možnostiach až 180 kW nabíjania v mestách Košice, Prešov, Trnava a Bratislava. Shell medzitým uprgradoval aj lokalitu na R1 v Beladiciach z 50 kW na 180 kW stojany a tak prakticky vytvoril základnú kostru budúcej ultrarýchlej siete od západu, cez stred až po východ krajiny.

Ultrarýchle nabíjaie pre elektromobily Shell Recharge I Zdroj: Shell

Nové lokality tesne pred spustením

Po stiahnutí aplikácie Shell Recharge zistíme, že dnes firma prevádzkuje dve ultrarýchle nabíjacie stanice pre elektromobily. Ide o miesta čerpacích staníc, a to konkrétne Prešov – ČS Shell Volgogradská ulica (blízko križovatky D1/R4) a ČS Shell Beladice (priamo na R1). V prípade Prešova je lokalita zverejnená tiež v aplikácie, avšak je označená ako “nedostupná”. Predpokladáme teda, že má buď poruchu, alebo je to lokalita tesne pred spustením.

Miesta ďalších lokalít Shell Recharge na Slovensku sa nám podarilo zistiť vďaka našim čitateľom a fanúšikom. Ide o Košice – ČS Shell Alejová ulica (blízko južného obchvatu mesta), Trnavu – ČS Shell Automobilová ulica (obchvat mesta) a Bratislavu – ČS Shell Einsteinova (paralelne s D1 smer východ). Spolu tak bude čoskoro v prevádzke 5 nabíjacích lokalít Shell Recharge, kde si majitelia budú môcť nabiť elektromobil len za pár minút.

Aktuálny stav ultrarýchleho nabíjania v SR

K dnešnému dátumu je v prevádzke na Slovensku 47 lokalít verejných staníc ultrarýchleho nabíjania. Všeobecne sa pojmom “ultrarýchle”/UFC označujú konektory s maximálnym dostupným výkonom 150 kW a viac. Ďalšie lokality sú samozrejme pre súkromné účely firiem.

Aktuálne sú na Slovensku najväčšími hráčmi v ultrafast nabíjaní ZSE Drive a Greenway, a Ejoin, pričom prví dvaja menovaní sa zameriavajú na rýchle a ultrarýchle nabíjanie a Ejoin viac na AC nabíjačky aj v odľahlejších oblastiach.

Prevádzkovatelia verejných nabíjacích staníc na Slovensku I Zdroj: Ejoin
Prevádzkovatelia verejných nabíjacích staníc na Slovensku I Zdroj: Ejoin

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.