ELEKTROMOBILY A OHEŇ: PREČO JE TO POSTRACH A NOVINKY V OCHRANE BATÉRIÍ

Napriek tomu, že elektromobily majú štatisticky 50x nižšiu pravdepodobnosť vznietenia než spaľováky, ľudia sa ho nepomerne viac obávajú. Na Slovensko prichádza technologická inovácia, ktorá ešte viac zvyšuje požiarnu bezpečnosť elektromobilov.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Elektromobily a oheň sú postrach

Elektromobily majú štatisticky najnižšie percento pravdepodobnosti vznietenia (až päťdesiatkrát nižšie než spaľováky a stokrát menšie než hybridy). Avšak ľudia sa ho v súvislosti s elektromobilmi nepomerne viac obávajú než pri automobiloch s iným druhom pohonu a aj s omnoho väčšou pravdepodobnosťou vznietenia. Elektromobily a oheň sa stali pre mnohých novou fóbiou. No prečo je to tak?

Mohli by sme hľadať rozumné argumenty prečo tomu tak je. Napríklad, že hasenie elektromobilov vyžaduje iné techniky než hasenie konvenčných spaľovacích vozidiel. Alebo, že naši hasiči majú zatiaľ veľmi málo skúseností s hasením batériových elektromobilov. A tiež, že nie každý hasičský team je vybavený na tento nový druh hasenia. 

Požiar elektromobilu dielom podpaľača. Elektromobily a oheň.
Požiar elektromobilu v Miloslavove bol dielom podpaľača | Zdroj foto: HaZZ

Iracionálna časť mozgu

Avšak prvotnú reakciu vo forme strachu a dôvod prečo sa ľudia tohto obávajú vyvoláva niečo iné. Nie je to racionálna a argumentačná časť mozgu. Je to skôr oveľa hlbšie zakorenený reflex a to strach z neznámeho. Elektromobily sú niečo nové, nová technológia. A kým jedna časť ľudí je novou ekologickou technológiou nadšená, inej časti obyvateľstva sa zapína prvá signálna a reflex ktorý vyvoláva odpor ku zmenám.

Kedysi ľudstvu tento reflex dobre slúžil a chránil pred potenciálnym nebezpečenstvom – Pozor na to veľké neznáme zviera, môže byť nebezpečné. Pozor, v tej nepreskúmanej jaskyni môže byť niečo život ohrozujúce.  

A akonáhle tento strach zo zmeny, z neznámeho prevezme opraty, človek si začne tento svoj iracionálny strach racionalizovať a hľadať argumenty, ktoré by podporili tento iracionálny pocit. Preto akákoľvek informácia, ktorá prezentuje čokoľvek čo by mohlo byť interpretované ako zdôvodnenie prečo odmietnuť túto novinku je nekriticky prijatá. A aj po následnej konfrontácii s racionálnymi dôkazmi o opaku sú tieto odmietnuté a človek sa drží tejto svojej barličky ktorá mu slúži ako podloženie vlastného strachu.

Algoritmus nás kŕmi

Človek tak začne vyhľadávať podobné informácie podporujúce jeho teóriu. A tu sa do hry dostáva aj ďalší faktor, a tým je algoritmus sociálnych sietí. Ak totiž algoritmus vyhodnotí, že určitý príspevok zaujal pozornosť užívateľa, začne ponúkať ďalšie a ďalšie príspevky s touto alebo podobnou témou. Užívateľa tak chce zaujať a udržať na svojej sociálnej sieti čo najdlhšie. A človek začne vidieť viac a viac príspevkov s informáciami ktoré kŕmia jeho iracionálny strach, je uzavretý do bubliny, a nadobudne pocit že ide skutočne o niečo nebezpečné. Veď je toho “plný internet”. 

I keď pravdepodobnosť vznietenia batériového elektromobilu je násobne nižšia než spaľováku, faktom je, že horenie a hasenie prebieha skutočne iným spôsobom. Veľmi pozitívnou správou je, že v tejto oblasti prichádza na Slovensko nová investícia. Tá má za cieľ vyvíjať špeciálne výplňové zmesi, ktoré v batériách znižujú pravdepodobnosť prehriatia a tým ešte viac znižujú riziko potenciálneho vzbĺknutia.

Slovensko prichádza s riešením

Juhokórejská firma v Považskej Bystrici získala súhlas s projektom, ktorý nielen zníži riziko vznietenia ale aj predĺži životnosť batérií. 
Firma Uni-Tech doteraz v Považskej Bystrici vyrábala pasty a tmely pre automobilový priemysel za účelom zníženia hluku v interiéri automobilov. Teraz vo fabrike osadí nové linky a vytvorí približne 35 nových pracovných miest. Bude vyrábať špeciálne výplňové zmesi, ktoré v batériách znížia riziko prehriatia a teda aj následného rizika vzbĺknutia.

Okrem toho firma postaví aj nový sklad s rozlohou vyše 1300 metrov štvorcových. Popri veľkej investícii na východe Slovenska kde automobilka Volvo plánuje vyrábať výlučne elektromobily to bude ďalší slovenský príspevok ku elektromobilovej revolúcii v autopriemysle.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.