TWITTER SA MENÍ NA X. MUSK MÁ VÍZIU SUPERAPLIKÁCIE.

Sociálna sieť, ktorú v apríli 2022 kúpil Elon Musk pod názvom Twitter podstupuje ďalšiu radikálnu zmenu a mení oficiálny názov na “X”. Firma už zmenila aj formálny názov na X Corp a z budovy centrály žeriav zložil ikonické logo modrého vtáka. Čo má Elon za lubom?

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Zmeny od nástupu Muska

Twitter dodnes aktívne využíva len málo Slovákov a je populárna hlavne v Severnej Amerike, no je relevantnou napríklad aj v Česku. Odkedy ju pred približne rokom kúpil Elon Musk, prešla si niekoľkými radikálnymi zmenami. Za všetky môžeme spomenúť prepustenie asi 70% pôvodných zamestnancov, možnosť overenia účtu za 8$ mesačne, alebo návrat kontroverzných osôb a entít v rámci väčšej slobody slova. Najnovšou zmenou je oficiálne premenovanie na “X”.

Zdroj: Google

Čo zmena názvu oficiálne znamená?

Premenovanie na X prebehlo cez posledný víkend a firma si dala toto veľké logo aj premietnuť na budovu svojej centrály v Kalifornii. Toto o ňom napísala výkonná riaditeľka Linda Yaccarino: “X je budúcnosť neobmedzenej interakcie. – zameraná hlavne na audio, video, písanie správ a zároveň online bankovníctvo/platby – vytvárajúc globálne tehovisko pre nové myšlienky, tovar, služby a príležitosti. Vyvíjané umelou inteligenciou, X nás spojí spôsobmi, ktoré si ešte len začíname predstavovať”. Je tak zrejmé, že z americkej platformy sa má stať globálna.

Zdroj: Google

Konkrétnejšia vízia pre X

Elon Musk sa viackrát vyjadril ohľadom zámeru vytvoriť tzv. super-aplikáciu, niečo na spôsob číslej appky WeChat. V Európe, ani v Amerike žiadna podobná aplikácia momentálne neexistuje. Twitter už dnes ponúka nové funkcie spustené pod vedením Muska, ako sú živé audio streamy, posielanie dlhých správ a Tweetov alebo postovanie veľmi dlhých videí. Novou funkciou je tiež predplatné za 8$/mesačne, vďaka čomu dostane užívateľ overenie svojho účtu, možnosť úpravy tweetu po zverejnení a ďalšie funkcie.

Zdroj: Google

Musk + X = love

Elon Musk je evidentne posadnutý písmenom X. Už na prelome tisícročí názvom X.com pomenoval jeden zo svojich prvých podnikateľských projektov na online platby, ktorý sa neskôr spojil s inou firmou a premenovali ho na PayPal. Samozrejme X sa nachádza aj v názve výrobcu vesmírnych rakiet SpaceX, tiež v jeho novom projekte xAI a asi najbizarnejší prípad, kde použil X, je meno jeho vlastného syna, ktorý sa oficiálne volá X Æ A-XII (volá ho údajne skratkou Ash). Musk znovuzískal kontrolu nad doménou X.com pred 6 rokmi a Twitter oficiálne premenoval na X Corp v apríli tohto roka.

Zdroj: X

Čo to znamená pre Twitter?

Twitter ako spôsob vyjadrenia na 140 znakov pre rôznych liberálnejšie orientovaných odborníkov s výraznou cenzúrou obsahu je nadobro mŕtvy. Nateraz ide len o zmenu názvu sociálnej siete. Stále sa však na nej tweetuje a zatiaľ neboli predstavené žiadne nové funkcie. Zaujímavý je ale Elonov tweet, v ktorom sa píše, že “X sa stane najhodnotnejšou firmou na planéte Zem. Zapíšte si moje slová.” Tento konkrétny Tweet naznačuje obrovské plány. Uvidíme, kedy sa ich podarí Muskovi popri ďalších multimiliardových projektoch naplniť. Nevieme, o čo presne pôjde, no každopádne cez ňu budeme môcť vykonávať veľa vecí, ktoré dnes vykonávame naprieč rôznymiaplikáciami a platformami “Nemáme žiadku appku ako WeChat v Číne. Tam na tejto appke doslova žijú. Robia cez ňu platby a všetko možné. Mimo Číny nič také nemáme. Takže mám nápad: Čo keby sme proste okopírovali WeChat?”, s humorom opisuje svoj nápad Elon Musk v rozhovore s nadšencami Tesly spred pár mesiacov: https://www.instagram.com/reel/CvFr5A7r_ca/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.