FABRIKA TESLY EVAKUOVANÁ. RADIKÁLNI AKTIVISTI NARUŠILI PRÍVOD ELEKTRINY.

Fabrika Tesla Giga Berlin bola dnes evakuovaná. Ekoaktivisti narušili prívod elektriny, firma musela poslať tisíce zamestnancov domov.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak sa potvrdia prvotné zistenia, ide o zradný útok na našu elektrickú infraštruktúru,“ povedal minister vnútra spolkovej krajiny Brandenbursko Michael Stübgen podľa portálu CBS News. Bude to mať následky. Tisíce ľudí, vrátane zamestnancov Tesly, boli odrezané od dodávok elektriny a vystavené nebezpečenstvu.

Evakuácia Giga Berlin I Zdroj: CBS News
Evakuácia Giga Berlin I Zdroj: CBS News

Fabrika Giga Berlin evakuovaná

Podľa vyhlásenia, ktoré zverejnilo ministerstvo, sa predpokladá, že neznámi páchatelia podpálili stožiar vysokého napätia vo východnej časti štátu v skorých ranných hodinách. Požiar poškodil vysokonapäťové vedenie do takej miery, že došlo k prerušeniu dodávky elektriny do okolitých dedín a neďalekého závodu Tesla Giga Berlin, čo viedlo k evakuácii a úplnému zastaveniu výroby v európskej továrni americkej automobilky. Štátny kriminálny úrad potvrdil, že sa začalo vyšetrovanie.

K útoku na elektrickú sieť dodávajúcu energiu do nemeckej továrne Tesly sa prihlásili ľavicoví extrémisti z organizácie Vulkangruppe. “Dnes sme sabotovali Teslu”, napísali v liste a žiada úplné zničenie továrne gigafactory. Premiér Brandenburska Dietmar Woidke označil tento útok zaformu terorizmu.

“Dnes sme sabotovali Teslu. Tesla spotrebováva krajinu, zdroje, ľudí, pracovníkov a za to každý týždeň vypľuje 6000 SUV, zabijáckých áut a monstertruckov.”

– Vulkangruppe

Automobilka nepredpokladá rýchle obnovenie výroby, škody spôsobujú výpadok nepretržitej výroby a každý deň ušlé zisky v miliónoch eur. Zaujímavé je, že táto organizácia nevyzýva na zrušenie ostatných fabrík, ktoré znečisťujú prostredie vo výrazne vyššej miere.

Ekoaktivisti pravidelne bojkotujú Teslu

Aktivisti a rôzne lobistické skupiny bojkotujú aktivity Tesly už od jej samého začiatku. Najprv to bolo kvôli údajnému zničeniu zdroja pitnej vody, nedávno občania blízkej obce hlasovali proti rozšíreniu fabriky. Tesla Gigafactory Berlín-Brandenbursko však zamestnáva tisíce ľudí a je obrovským prispievateľom do ekonomiky Brandenburska. Aktuálne sa tu vyrábajú batériové packy a elektromobily Model Y.

Od 29. februára asi 80 až 100 ekoaktivistov obsadilo časť štátneho lesa v Brandenbursku v blízkosti závodu Tesla, ktorý plánuje automobilka vyrúbať, aby rozšírila svoj areál. Aktivisti si v lese postavili stany.

Čo si myslíš o týchto útokoch aktivistov na Teslu?

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.