AKO DOPADOL TRETÍ ŠTART RAKETY STARSHIP?

Včerajší tretí testovací let mohutného Starshipu bol doslova epický a pri jeho sledovaní človek často zabúdal dýchať.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Tretí testovací let gigantickej rakety Starship

Spoločnosť SpaceX založená Elonom Muskom v roku 2002 prešla obrovským vývojom a na svojej ceste k dosiahnutiu Elonovho sna – „urobiť život multiplanetárnym“ – je stále bližšie k cieľu.

Včerajší tretí testovací let mohutného Starshipu bol doslova epický a pri jeho sledovaní človek často zabúdal dýchať.

Štart sa uskutočnil o 14:25 stredoeurópskeho času v Boca Chica v južnom Texase. Primárnymi cieľmi letu bolo dostať raketu Starship do vesmíru na suborbitálny skúšobný let s jej následným vysokorýchlostným opätovný vstupom do atmosféry, ako aj vykonať riadené pristátie nosnej rakety Super Heavy a samotného Starshipu. Samozrejmosťou je zbieranie získaných dát a informácii, ktoré pomôžu zlepšiť budúce testovacie lety a odstrániť nedostatky.

Približne 3 minúty po štarte sa kozmický nosič  Super Heavy úspešne oddelil od rakety vo  fáze, ktorá sa nazýva „hot staging“ a je veľmi pôsobivé ju sledovať.  Super Heavy, ktorý mal pristáť v Mexickom zálive, mal počas priblíženia na pristátie problémy, v dôsledku čoho sa zrútil do vody rýchlosťou 1 112km/h.

Zdroj: SpaceX

Starship pokračovala vo svojej trajektórii, avšak počas opätovného vstupu do atmosféry sa stratila a neskôr padla do Indického oceánu, kde mala pôvodne  kontrolovane “pristáť”. Presná príčina zlyhania je zatiaľ neznáma. Napriek tomu sme v živom prenose ešte stihli vidieť priam magické divadlo – červeno-oranžovú plazmu pri prechode rakety atmosférou, ktorá akoby obtekala Starship. Tá vzniká, keď trenie medzi objektom a atmosférou vytvára obrovské, intenzívne teplo, ktoré molekuly vzduchu roztrhne na ióny, teda na nabitú plazmu.  Teplota pri prechode Starshipu bola až 2600 stupňov Celzia, aj vďaka tomu, že raketa vstúpila do atmosféry nadzvukovou rýchlosťou 26 730km/h.

Skúšobný let možno považovať za veľký úspech, pretože demonštroval schopnosti kozmickej lode Starship a nosiča Super Heavy, ktoré sú kritickými súčasťami misie SpaceX poslať ľudí na Mesiac a neskôr na Mars. Let tiež poskytol cenné údaje pre SpaceX na zlepšenie konštrukcie a výkonu rakety pre budúce misie.

Zdroj: SpaceX

Zaujímavé fakty o rakete Starship

  • Starship je opakovane použiteľná kozmická loď 
  • Umožní prepravu až 100 ľudí na Mars alebo do iných vzdialených destinácií. 
  • Je poháňaná motormi Raptor, ktoré vyvinula spoločnosť SpaceX. Sú to znovu použiteľné metánovo-kyslíkové motory s postupným spaľovaním, ktoré majú dvojnásobný ťah ako motor Merlin vo Falcone 9
  • Nosič Super Heavy je poháňaný 33 motormi Raptor, zatiaľ čo kozmická loď Starship využíva šesť motorov Raptor pre svoj pohonný systém.
  • Starship je jednou z najväčších a najsilnejších rakiet, aké boli kedy postavené.
  • Hmotnosť s plným palivom je približne 5 000 ton. 
  • Má kapacitu pohonnej hmoty 1200 ton.
  • Má nosnosť 100 až 150 ton na nízku obežnú dráhu Zeme.
  • Je vysoká 50 metrov s priemerom 9 metrov. V kombinácii s nosnou raketou Super Heavy, prvým stupňom raketového systému, dosahuje celková výška 120 metrov.
  • Starship má štyri klapky, ktoré kontrolujú smer a pomáhajú rozptýliť energiu počas vstupu do atmosféry. Podľa SpaceX klapky nahrádzajú potrebu krídel, alebo chvostového krídla a znižujú spotrebu paliva potrebného na pristátie.
  • Tepelný štít Starshipu sa skladá z osemnástich tisíc šesťuholníkových čiernych krytiek, ktoré dokážu odolať teplotám 1400 °C. Krytky sú vyrobené na báze oxidu kremičitého.
  • Starship bol vybavený štyrmi terminálmi Starlink, ktoré poskytujú priame spojenie s konšteláciou satelitov Starlink. To umožnilo skvelý prenos dát a videa počas letu.
Zdroj: Reddit

Cieľ SpaceX

Cieľom a veľkou víziou Elona Muska a teda aj SpaceX je umožniť ľuďom letieť a žiť na Marse. Musk si predstavuje sebestačnú kolóniu na červenej planéte, kde ľudia môžu vybudovať vhodné podmienky pre život a kde ľudstvo bude pokračovať v prípade katastrofy na Zemi. Let zo Zeme na Mars by mal trvať približne šesť mesiacov. Tak čo, dali by ste sa na to?

Zdroj: SpaceX

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.