TESLA MODEL Y: NAJPREDÁVANEJŠIE A NAJBEZPEČNEJŠIE AUTO NA ZEMI

Elektrické SUV Tesla Model Y má právom viacero prvenstiev vrátane najpredávanejšieho automobilu na Zemi. Prečítajte si viac o tomto vozidle.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Tesla Model Y

Tesla Model Y je elektrické kompaktné SUV, ktoré sa rýchlo stalo jedným z najpopulárnejších EV na trhu. Model Y bol prvýkrát predstavený v marci 2019 a je postavený na rovnakej platforme ako Model 3. Model Y zdieľa mnoho rovnakých funkcií ako Model 3, vrátane technológie pohonu a batérie.

Od svojho uvedenia na trh prešiel Model Y niekoľkými aktualizáciami a vylepšeniami.  V roku 2020 Tesla predstavila vylepšenú verziu Modelu Y s dlhším dojazdom a vyššou maximálnou rýchlosťou a v roku 2021 ďalej s vylepšeným dizajnom interiéru a výkonom.

V roku 2023 sa Model Y stal najpredávanejším autom na svete a prekonal aj Toyotu Corollu.  To je pozoruhodný úspech pre elektrické vozidlo a je to dôkaz popularity Modelu Y a rastúceho dopytu po elektrických vozidlách globálne.

Tesla Model Y Performance I Zdroj: Tesla
Tesla Model Y Performance I Zdroj: Tesla

Dostupné konfigurácie Modelu Y

Model Y je k dispozícii v niekoľkých rôznych konfiguráciách vrátane verzie so štandardným dojazdom (Standard Range RWD), verzie s dlhým dojazdom (Long Range AWD) a výkonnej – Performance verzie. Verzia so štandardným dojazdom prejde 454 kilometrov  na jedno nabitie, zatiaľ čo verzia s dlhým dojazdom dokáže zvládnuť až 514 kilometrov.

Výkonná verzia má dojazd 488 kilometrov kvôli svojmu zameraniu na zrýchlenie a rýchlosť. Z 0 na 100km dokáže zrýchliť len za 3,5 sekundy. Základná a najlacnejšia verzia Standard Range RWD má pohon zadných kolies, zatiaľ čo Model Y Long Range a Performance ponúkajú pohon všetkých kolies pre lepšiu trakciu a ovládateľnosť.

Tesla Model Y I Zdroj: Tesla
Tesla Model Y I Zdroj: Tesla

Model Y je prvým vozidlom Tesly ponúkaným s tepelným čerpadlom, ktoré kompletne zastrešuje teplotný manažment auta vrátane vykurovania/chladenia kabíny a pohonnej sústavy.Výrazne tým zlepšuje účinnosť vozidla a teda zvyšuje jeho celkový dojazd. Dnes už Tesla ponúka tepelné čerpadlo vo všetkých svojich modeloch.

Najpraktickejšie, najbezpečnejšie, najpredávanejšie

Elektrické SUV poskytuje aj priestranný interiér a veľkorysú nákladovú kapacitu. Vďaka miestam na sedenie pre päť cestujúcich a veľkému úložnému priestoru je Model Y praktickou voľbou pre rodiny a tých, ktorí potrebujú všestranné vozidlo.

V roku 2023 sa Model Y stal najpredávanejším autom na svete, nielen najpredávanejším EV. Má 5-hviezdičkové hodnotenie bezpečnosti vo všetkých kategóriách hodnotených NHTSA (Národným úradom pre bezpečnosť cestnej premávky), Euro NCAP aj agentúrou IIHS, čo z neho robí jediné vozidlo v Top 10 najpredávanejších SUV, ktoré to dokázalo.

Výrobná linka Tesly Model Y I Zdroj: Autoblog
Výrobná linka Tesly Model Y I Zdroj: Autoblog

Čo z neho robí najbezpečnejšie?

V roku 2023 sa stal majiteľovi Modelu Y v Kalifornii vážny incident, keď muž zišiel autom z 250-metrového útesu so svojou manželkou a dvoma deťmi vo vnútri. Ako zázrakom všetci pasažieri haváriu prežili. Bezpečnostné prvky Modelu Y –  pevná konštrukcia karosérie, baterka v podlahe a množstvo airbagov –  zohrávajú významnú úlohu pri predchádzaní  smrteľným nehodám.

Konštrukcia karosérie Modelu Y je vyrobená zo zliatiny hliníka a ocele, ktorá pomáha absorbovať a rozdeľovať energiu nárazu.  Okrem toho má vozidlo viacero airbagov – predné, bočné a hlavové, ktoré poskytujú ochranu všetkým pasažierom v prípade nehody.

Navyše je Model Y vybavený pokročilými bezpečnostnými technológiami ako sú: automatické núdzové brzdenie, varovanie pred vybočením z jazdného pruhu a varovanie pred prednou kolíziou.

Jeho pokročilé bezpečnostné funkcie a pôsobivý výkon v nárazových testoch z neho robia jedno z najbezpečnejších vozidiel na cestách.

Štatistika predaja v 2023

Tesla Model Y bol v roku 2023 najpredávanejším autom vo viacerých krajinách s pôsobivými predajnými číslami v rôznych regiónoch sveta. V prvom štvrťroku 2023 sa Model Y stal celosvetovo najpredávanejším automobilom a prekonal tak iné populárne modely ako Toyota Corolla a Toyota RAV4.

V Európe bola Tesla Model Y celkovo najpredávanejším autom v roku 2023 s viac ako 255 000 predanými kusmi.  Populárny bol najmä v krajinách ako Dánsko, Nórsko a Spojené kráľovstvo. V Nórsku bol Model Y najpredávanejším vozidlom všetkých čias v roku 2022 a v roku 2023 pokračoval na čele predaja.

V Číne bol Model Y najpredávanejším autom v júni 2023, pričom Tesla oznámila, že tento model bol za rok vypredaný. Spoločnosť tiež uviedla, že v roku 2023 dodala globálne vyše 1,23 milióna kusov.

V Severnej Amerike bola Tesla Model Y najpredávanejším autom v niekoľkých štátoch vrátane Kalifornie, Floridy a Texasu.

Tesla Model Y zaznamenala v roku 2023 výrazný predajný úspech a stala sa najpredávanejším autom vo viacerých krajinách a regiónoch sveta. Jeho popularita je dôkazom rastúceho dopytu po elektrických vozidlách a schopnosti spoločnosti Tesla dodávať vysoko kvalitné a žiadané produkty.

Kde si Teslu objednať

Tesla na Slovensku nemá žiadne oficiálne zastúpenie a preto je akákoľvek objednávka pomerne komplikovaná záležitosť. Kontrola originality, platba/vrátenie DPH od zahraničnej pobočky alebo registrácia vozidla na slovenských úradoch vám môžu zabrať množstvo času, peňazí a energie.

Môžete však využiť služby overeného importéra a partnera nášho webu DriveTesla, ktorý sa dovozu Tesiel na Slovensko venuje už niekoľko rokov a môžete s nimi všetky spomínané problémy obísť.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.