V BRATISLAVE SPUSTILI PRVÝ MESTSKÝ NABÍJACÍ HUB S VÝKONOM AŽ 400 KW

Nový mestský nabíjací hub v Bratislave dnes spustila firma ZSE Drive a Porsche. Bezdrôtové nabíjanie, káva a platobné terminály.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Nový nabíjací hub v Bratislave

Prevádzkovateľ nabíjacích staníc ZSE Drive otvára City Hub Landererova – prvý mestský ultra-fast nabíjací hub na Slovensku. Nachádza sa na Landererovej ulici medzi výškovými budovami Sky Park Offices a vežou Panorama City v smere do centra.

Lokalita disponuje štyrmi výkonnými stojanmi od výrobcu Alpitronic: dva s výkonom do 400 kW (delený pre dve vozidlá) a dva s výkonom do 300 kW (s konektorom pre jedno vozidlo).

Okrem toho sú tu k dispozícii AC stojany na nabíjanie ďalších štyroch elektromobilov. Naraz sa tu bude môcť nabíjať až 10 elektromobilov.

400 kW nabíjací hub ZSE Drive v Bratislave I Foto: Môjelektromobil.sk

80% baterky za 10 minút

Lokalita je riadená inteligentným systémom riadenia záťaže (tzv. dynamic load management), rozdeľujúcim dostupný príkon medzi aktívne nabíjania.

V stredu prebehlo oficiálne otvorenie s predstaviteľmi ZSE Drive, Porsche Slovensko, ministerstva hospodárstva, ministerstva dopravy a s novinármi. Nabíjanie však bude spustené od piatka, 5. júla 2024.

Vďaka inovatívnemu nabíjaniu dokáže stanica nabiť automobily na 80% v priebehu 18 minút, budúce modely vozidiel pri využití plného výkonu 400 kW dokonca už za 10 minút. Na nabíjanie bude použitá 100% certifikovaná elektrina z obnoviteľných zdrojov, vyrobená vodnými elektrárňami zo Slovenska, ktorú ZSE Drive využíva pre celú svoju sieť.

Vychytávky mimo nabíjania

Na tejto luxusne vyzerajúcej nabíjacej lokalite v modernom centre Bratislavy nenájdete len výkonné nabíjacie stojany. Funkcia, ktorá stále nie je pri nabíjaní štandardom, ale nachádza sa v City Hube, je platobný terminál na každom stojane pre platby kartou alebo mobilným telefónom. To otvára možnosti nabíjania neregistrovaným užívateľom.

Lokalita disponuje aj zázemím s toletami, súkromný lounge, automat na občerstvenie, kávu a tiež stojany s čapovanou kvapalinou do ostrekovača. Taktiež s platobným terminálom.

Nabíjačka pod taktovkou architektov

Iste ste si všimli, že ide o veľmi moderne vyzerajúcu nabíjaciu stanicu, ktorá padne do oka fanúšikom dobrého dizajnu. To pri nabíjacích staniciach zatiaľ vôbec nie je bežné.

Investor totiž na lokalitu vyhlásil architektonickú súťaž, v ktorej zvíťazila kancelária INDEX. Ich návrh, inšpirovaný vzhľadom Sky Parku, predstavuje organicky pôsobiacu budovu s priestorom pre nabíjanie a zázemím. Zaujme aj svojou presklenou zaoblenou fasádou. Dnes je objekt definitívne dokončený.

Aktuálny stav siete ZSE Drive

Dnes je v nabíjacej sieti ZSE Drive na Slovensku 489 nabíjacích bodov. 209 kusov DC nabíjacích bodov disponuje výkonom 50 až 400 kW a 280 AC nabíjacích bodov ponúka výkon do 22 kW. Za rok 2024 by malo pribudnúť v tejto sieti až 120 ultrarýchlych nabíjacích bodov.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.