NOVÁ ŠKODA SUPERB VSTUPUJE DO VÝROBY. VLAJKOVÁ LOĎ UŽ BUDE LEN Z BRATISLAVY.

O presune jeho výroby mimo ČR sa rozhodlo už pred 3 rokmi. V piatok sa začala výroba 4. generácie Škody Superb, bude schádzať už len z výrobnej linkdy v Bratislavy.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

O presune výroby vlajkovej lode mimo Česka sa rozhodlo už pred 3 rokmi. Novým domovom sa je stal závod VW na Slovensku. V piatok 1.decembra sa začala výroba 4.generácie Škody Superb a bude schádzať už len z výrobnej linkdy v Bratislavy. Doteraz sa vyrábala aj v českých Kvasinách. Informuje o tom web Aktualne.cz.

Škoda Superb už len z Bratislavy

Áno, je to tak. Škoda Superb 4.generácie sa bude vyrábať už len na Slovensku. Zatiaľ sa vyrába len verzia kombi. Liftbacky sa pridajú až nasledujúci kvartál. Celý prehľad o 4.generácii Škoda Superb, vrátane motorizácií a parametrov plug-hybridnej verzie, sme vám priniesli v tomto článku.

Je treba poznamenať, že som začiatkom výroby 4.generácie nie je ešte ukončená výroba 3.generácie. Tá sa aktuálne montuje v českých Kvasinách, kde sa Superb montoval od 1.generácie a vyrobilo sa ich 850-tisíc. Tam sa auto bude montovať do konca apríla 2024.

Vďaka presunu omnoho viac elektromobilov

“Presunom Superb do Bratislavy vytvorí Škoda v závode v Kvasinách od leta 2024 kapacitu pre výrobu modelu Octavia. Vďaka tomu bude zároveň možné v továrni v Mladej Bolestavi vyrábať viac elektromobilov, tvrdí Škoda v tlačovej správe.

V Mladej Boleslavi sa totiž majú okrem Enyaqu vyrábať od roku 2026 aj 4 nové elektromobily. Minimálne jeden z nich bude malé SUV a ďalší ďalej súrodenec malého VW ID.2 a Cupra UrbanRebel za 25 000€. Každopádne presun Superbu do Bratislavy je nevyhnutný pre ďalší rast Škodovky.

V Bratislave sa ku koncu decembra ukončí výroba Karoq a na rovnakej linke ako Superb sa bude vyrábať aj 9.generácia VW Passat. Jeho technický vývoj viedla práve Škoda Auto a tak budú so Superbom evidentne veľmi blízki súrodenci. Zdieľajú spolu až 90% komponentov.

Návrat ku koreňom

V prípade Passatu ide tak trochu o “návrat do puberty”. Začiatkom 90.rokov, keď VW odkúpil Bratislavské automobilové závody (BAZ) v Devínskej Novej Vsi, sa tu vyrábala jeho 3.generácia.

Pre výrobu Superbu v Bratislave vybudovali novú karosáreň v hale, ktorá sa doteraz nevyužívala. Zástupcovia Škody sa podelili o info, že aktuálne je tu výrobná kapacita 687 karosérií denne, dokým nabehne 3-zmenná prevádzka a pomer výroby Passatu a Superbu sa bude dynamicky meniť podľa aktuálneho dopytu.

Vyrábali tu malé elektromobily

Výraznou zmenou prešla aj výrobná hala. V nej sa mimochodom v minulosti montovali aj trojička elektromobilov Škoda Citigoe, VW e-Up! a Seat Mii.

Nabijateľná (plug-in hybridná) verzia Superbu sa bude vyrábať len v karosérii kombi. Dostala až 25,7 kWh baterku (2x oproti 3.generácii) a bez emisií prejde až 100 km (WLTP). Obrovské vylepšenie PHEV verzie nastalo aj v tom, že sa dokáže nabíjať priamym prúdom (DC) na rýchlonabíjačkách výkonom až 50 kW. To u plug-in hybridov nie je vôbec bežné.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.