STAV E-MOBILITY NA SLOVENSKU (2024): 10 000 ÁUT A VYŠE 1 800 NABÍJAČIEK.

Stav e-mobility na Slovensku dnes aktualizovala agentúra SEVA. Počet nabíjačiek v krajine je úmerný počtu elektromobilov.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Aktuálny stav e-mobility na Slovensku na začiatku roka 2024 aktualizovala agentúra SEVA. V krajine sa nachádza vyše 1 800 nabíjačiek pre 10 000 elektromobilov. Pozrite si ich geografické rozloženie a plány na rok 2024.

Stav e-mobility na Slovensku v 2024

Počet verejných nabíjacích staníc pre elektromobily v Slovenskej republike presiahol počet 1 800. Konkrétne ide o 1 808 nabíjacích konektorov na 740 nabíjacích lokalitách s celkovým inštalovaným výkonom 82 082 kW. Počet bodov medziročne narástol o 18%. Táto verejná sieť kŕmi 10 000 vozidiel s čisto elektrickým pohonom, čo je údaj ku koncu roka 2023.

Tempo výstavby staníc je pomalšie ako priemer EÚ, ale zodpovedá podielu elektromobilov na registráciách nových vozidiel. Ten je totiž najnižší v celej únii. Nedávno sme vás informovali, že najpredávanejšou značkou je Tesla, nasleduje v tesnom závese značka Škoda, následne ostatné značky. Informuje o tom SEVA. Najnovšie sa na Slovensku rozširuje nová sieť ultrarýchlych verejných staníc Shell Recharge, ktorá ma aktuálne vybudovaných 5 lokalít.

Aktuálny stav emobility na Slovensku začiatok 2024 I Zdroj: Tesla Owners Slovakia
Ultrarýchla 180 kW stanica Shell Recharge v Košiciach I Zdroj: X/@slovakevguy

Geografické rozloženie a typy nabíjačiek

Geografické rozloženie nabíjacích bodov a lokalít si môžete pozrieť na infografike SEVA nižšie. Vidíme, že najväčší podiel sa prirodzene nachádza v Bratislavskom kraji (22%), ďalej v Prešovskom kraji 14%, v Košickom kraji 12%, v Nitrianskom a Trenčianskom kraji po 11%, v Žilinskom, Banskobystrickom a Trnavskom kraji je dnes po 10%.

Podľa typu staníc máme na Slovensku máme najväčší podiel pomalých AC staníc do výkonu 22 kW (65%), 25% podiel majú rýchlonabíjacie stanice DC do výkonu 50 kW, 8% podiel ultrarýchle stanice do výkonu 150 kW a 2% podiel ultrarýchle stanice s výkonom 300 kW a viac.

Verejná nabíjacia infraštruktúra na Slovensku (začiatok 2024): Zdroj: SEVA
Verejná nabíjacia infraštruktúra na Slovensku (začiatok 2024): Zdroj: SEVA

Čaká nás rozvojový rok

Stav e-mobility na Slovensku sa má v roku 2024 výraznejšie zlepšiť a bude pre nabíjaciu infraštruktúru rozvojovým. Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA) očakáva várazný nárast nabíjacích bodov aj lokalít. Do prevádzky budú totiž uvedené stanice financované z dvoch výziev Plánu obnovy a odolnosti SR.

„Pri pohľade na medziročné porovnania je povzbudivé, že najväčší nárast evidujeme pri najvýkonnejších nabíjačkách – počet konektorov s výkonom nad 300 kW sa od minulého roka viac ako strojnásobil.”

– riaditeľ SEVA Patrik Križanský.

Pozitívne tiež je, že v prípade konektorov s výkonom nad 150 kW nastal až 73% nárast. Aktuálny prehľad a polohy staníc si môžete pozrieť na nabíjacích mapách nabijame.sk, nabky.com, alebo medzinárodné mapy PlugShare.com alebo AbetterRoutePlanner.

Nabíjajú hlavne firmy

SEVA vo svojich štvrťročných analýzach zobrazuje len informácie o verejných nabíjacích staniciach. Vyše 80% nabitej energie však spotrebujú súkromné nabíjacie stanice – firmy, administratívne budovy, či logistické centrá.

„Pre rýchlejšiu adaptáciu elektromobility by bolo veľkým prínosom, ak by sme dokázali z plánu obnovy vyčleniť prostriedky aj na podporu takýchto neverejných staníc, ako je to napríklad možné v Českej republike alebo v Nemecku“, doplňuje Križanský.

Míľnik 10 000 elektromobilov

Počet elektrických vozidiel kategórie M1, M1G a N1 v evidencii vozidiel spravovanej Ministerstvom vnútra SR koncom decembra 2023 prekročil magickú hranicu 10 000 kusov. Len za rok 2024 sa pritom zaregistrovalo u náš vyše 4 000 elektr áut, teda cez 40% celkového vozového parku na elektriku.

Vyzerá to tak, že situácia elektrifikácie dopravy na Slovensku sa mení k lepšiemu, avšak stále chýba štátna podpora na nákup elektromobilu. V okolitých krajinách bola práve tá výrazným stimulom pre ľudí, ktorí už dlhšie na kúpou elektromobilu premýšľali, no jednoducho z dôvodu vysokej obstarávacej ceny si ho dovoliť nemohli.

Čo myslíš, o koľko porastie počet elektromobilov na Slovensku v roku 2024?

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.