POHĽAD NA NOVÚ ŠKODA SUPERB 2024 A PONUKA MOTOROV

Superb 2024, ako každá typická Škoda, je dokonalým spoločníkom pre rodiny a flotilových prevádzkovateľov. Poskytuje nezvyčajný priestor a praktickosť, ktorá sa stáva čoraz vzácnejšou v dnešných časoch.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Škoda Superb 2024 stále dostupná aj ako sedan

Pod záštitou Volkswagen koncernu, Škoda začína na automobilovom nebi svietiť tak jasno, že niektorí ľudia už viac preferujú Mladou Boleslav pred Wolfsburgom. Štvrtá generácia modelu Superb, ktorá práve pristála, ukazuje, že ani legendárny Passat už nie je taký kráľ. Už nie je k dispozícii ako sedan, ale našťastie, český vlajkový model ho ešte stále ponúka. Superb 2024, ako každá typická Škoda, je dokonalým spoločníkom pre rodiny a flotilových prevádzkovateľov. Poskytuje nezvyčajný priestor a praktickosť, ktorá sa stáva čoraz vzácnejšou v dnešných časoch. Hoci nám hovoria, že ide o novú generáciu Superbu, dizajn stále drží krok so svojimi predchodcami.

Zdroj: Škoda

Elegantne štíhlejšia a šesť nových farieb

Rázvor náprav Škoda Superb 2024 zostal rovnaký, ale proporcie sa zmenili a karoséria je elegantne štíhlejšia. Liftback sa natiahol a kombi sa zdvihlo, čo znamená viac priestoru pre hlavu a zväčšený batožinový priestor. Voľba zliatinových kolies a nové farby karosérie dodávajú novému Superbu ešte viac štýlu. Veľkosť zliatinových kolies sa pohybuje od 16 do 19 palcov. Farby karosérie tiež nevyzerajú zle, je ich osem z ktorých šesť je nových: biela Purity White, žltá Ice Tea Yellow, modrá Cobalt Blue, čierna Ebony Black, červená Carmine Red a strieborná Pebble Silver. V kabíne bol veľký prelom.

Tradičné ovládania všetkých funkcií odišli do histórie a vymenili ich moderné dotykové obrazovky. Nezúfajte, pár starých tlačidiel zostalo. K dispozícii sú dva rôzne infotainmentové systémy, pričom najvyššia úroveň výbavy je opatrená obrazovkou s rozmerom až 13 palcov, 10-palcový digitálny displej vodiča bude ako štandard. Ako bonus sa môžete tešiť na head-up displej, ktorý je po prvýkrát k dispozícii v Superbe. 

Smart Dials

Stredová konzola prekvapí troma inteligentnými gombíkmi s malými obrazovkami. “Smart Dials” na novom Superb 2024, ako ich volá Škoda, vám umožňujú prispôsobiť si ich funkciu, od vykurovania a vetrania sedadiel po nastavenie teploty v kabíne. Vo vnútri sú k dispozícii aj konvenčné tlačidlá na nastavenie rôznych funkcií.

Ponuka motorov

1,5-litrový benzínový agregát s mild-hybridným nastavením. Produkuje 150k (110 kW) a je k dispozícii výhradne s pohonom predných kolies. 2,0-litrový agregát môže mať výkon 204 koní (150 kW) alebo 265 koní (195 kW), pričom druhý menovaný sa ponúka s pohonom všetkých kolies.

Na strane vznetových motorov je k dispozícii iba 2,0-litrový motor s výkonom 150k (110 kW) a pohonom všetkých kolies alebo 193k (142 kW) a pohonom všetkých kolies. Nezáleží na tom, ktorý motor si vyberiete, všetky motorizácie Škoda Superb 2024 majú 7-stupňovú dvojspojkovú automatickú prevodovku. Páku prevodovky presunuli na stĺpik volantu, čím uvoľnili miesto medzi sedadlami.

Škoda Superb iV 2024 (plug-in hybrid)

A ak by ste si radi urobili dobrý skutok pre životné prostredie, pripravuje sa plug-in hybridný model kombi – oficiálne označovaný skratkou “iV”. Kombinuje 1,5-litrový benzínový motor s elektromotorom a má výkon 204 koní (150 kW). Dodáva sa so šesť stupňovou prevodovkou a pohonom predných kolies. Ide o úplne nový hybridný pohon s 2x kapacitou batérie oproti predošlej generáci (13,7 kWh vs 25,7 kWh). Využiteľná kapacita je však necelých 20 kWh, čo zabezpečí do 100 km (WLTP) dojazdu na elektrinu. Auto má ponovom možnosť rýchleho DC nabíjani, s ktorým to trvá len 25 minút na 80 % nabitia.

Zdroj: Škoda
Zdroj: Škoda

Simply Clever

Škoda Superb 2024 sa pýši aj 28 rôznymi Simply Clever vychytávkami. Niektoré sú nové, ako napríklad Smart Dials. Aj keď je dizajn Superbu moderný, niektoré staré známe vlastnosti zostali. Sklopné háčiky pre tašky v batožinovom priestore, parkovacia spona na čelnom skle, ostrekovač zadnej kamery a port USB na spätnom zrkadle pre pripojenie palubnej kamery. Ale to nie je všetko, nový Superb prichádza aj so svetlometmi, ktoré svietia o 40 % viac, a adaptívnymi tlmičmi. Laurin & Klement výbava ponúka výkonnejší zvukový systém Canton a  masážne predné sedadlá a luxusné kožené čalúnenie. Aby toho nebolo málo, modernizovaný Škoda Superb 2024 bude vyrábaný na Slovensku spolu s VW Passatom, ktorý je už len vo verzii kombi.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.