MILUJEME ICH. PREDAJE TESIEL NA SLOVENSKU STÚPLI O 216%

Najpopulárnejšou značkou elektromobilov, ktoré sa v období od začiatku roka po koniec októbra predávali, bola americká. Predaje Tesiel a elektromobilov na Slovensku medziročne brutálne narástli.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Najpopulárnejšou značkou elektromobilov, ktoré sa v období od začiatku roka po koniec októbra predávali, bola americká. Predaje Tesiel na Slovensku medziročne brutálne narástli. Vyplýva to z trhovej analýzy, ktorú videl portál Mojelektromobil.sk .

Predaje Tesiel na Slovensku 2023

Tesla sa podľa novej analýzy dostala na 1.miesto v rebríčku v predajoch nových elektro áut na Slovensku. Tesla sa však oficiálne na Slovensku nenachádza a historicky ju drvila oficiálna konkurencia a trhoví lídri ako ŠKODA, VW a Mercedes-Benz.

Od 1.januára 2023 do 31.októbra 2023, ted prvých 10 mesiacov v roku, sa na Slovensku predalo 386 elektromobilov značky Tesla. Ktoré modely leteli najviac? Asi nikoho neprekvapí, že drvivú väčšinu si uchmatlo menšie elektrické SUV Tesla Model Y.

Predaje iných značiek elektromobilov na Slovensku 1-10/2023

Modelov Y sa predalo 307 ks, ďalej 46 ks Model 3, 18 kusov Model X a 14 kusov Model S. Za rovnaké obdobie v roku 2022 si Slováci kúpili 122 ks Tesiel, teda ide o medziročný nárast o 216,4%.

Čo sa týka celkovo elektromobilov, za január-október 2023 sa ich na Slovensku celkovo predalo 1 914 ks. Medziročne toto číslo narástlo o 72% a započítaní neoficiálnych Tesiel sa na Slovensku predalo 2 300 elektroáut. Rozhodne teda ide o dobré správy, avšak v podiele EV na predaji nových áut je Slovensko stále na chvoste EÚ. K navýšeniu podielu je potrebná výrazná štátna podpora, ako pred pár dňami spustili v Českej republike.

A ako sa darilo iným značkám? ŠKODA Auto predala 351 elektro áut, Volkswagen 269 ks, Mercedes-Benz 210 ks, Hyundai 195 ks, KIA 153 ks, BMW 147 ks, Peugeot 81 ks, Citroen 71 ks a Dacia 57 ks elektromobilov. U každej značky ide o medziročný nárast predaja modelov s týmto typom pohonnu.

Tesla Model Y nad mestom Spišská Nová Ves I Zdroj: Novatesla.sk
Tesla Model Y nad mestom Spišská Nová Ves I Zdroj: Novatesla.sk

Ako kúpiť na Slovensku

O väčšinu dodávok Tesiel na Slovensko sa starajú súkromné firmy, ktoré si v tomto našli dieru na trhu. Napríklad firma Drivetesla.sk dokážu záujemcom ušetriť tisíce EUR, množstvo stresu a koniec koncov aj množstvo času.

Tesla nedávno začala dodávať zákazníkov faceliftovaný sedan Model 3 s množstvom úprav. Teraz čakáme na príchod športovej verzie, teda Performance/Plaid. Špekuluje sa, že táto verzia bude mať zadný motor požičaný požičaný od Modelu S Plaid a sústava vygeneruje až 800 koní.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.