TESLA VYVÍJA SYSTÉM AUTOMATICKEJ DEZINFEKCIE INTERIÉRU PRE AUTÁ ROBOTAXI

Tesla vyvíja automatizovaný dezinfekčný systém pre svoju pripravovanú službu zdieľaných áut Robotaxi. Ako to má fungovať?

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Tesla Robotaxi

Tesla požiadala o patent na automatizovaný dezinfekčný systém pre svoju pripravovanú službu samoriadiacich zdieľaných áut Robotaxi, informuje účet SETI Park na sieti X.

Tesla plánuje spustiť službu zdieľaných samoriadiacich áut pod označením Robotaxi. Elon Musk opisuje túto službu ako kombináciu konceptov Uber a Airbnb.

Riadenie vozidla je hlavnou náplňou práce u služieb zdieľaných jázd. Zároveň ich však šoféri musia udržiavať čisté, čo v prípade Robotaxi nebude možné. Tesla si podala žiadosť o nový patent, ktorý by automatizoval aspoň časť čistenia autonómnych vozidiel.

Zdroj: Tesla

Patent na samočistenie

Patent sa volá „Kontrola environmentálnych podmienok v uzavretých priestoroch“. Tesla v popise patentu uvádza:

“Zdieľané priestory prinášajú výhody v nákladoch, efektívnosti a udržateľnosti. Napríklad automobil, ktorý je v prevádzke počas celého dňa pre mnoho osôb, poskytuje nižšie náklady na dopravu a menšiu ekologickú stopu ako automobil používaný len jednou osobou na osobnú prepravu. Avšak zdieľané priestory majú nevýhodu v uľahčovaní prenosu nákazlivých chorôb cez kontaminovaný vzduch alebo povrchy. Súčasné prostriedky na sanitáciu zdieľaných priestorov, napríklad manuálne utieranie dotykových povrchov dezinfekčnými obrúskami, môžu byť časovo náročné, namáhavé a viesť k neuspokojivým podmienkam sanitácie.”

Tesla Inc.
Tesla robotaxi – patent na samočistenie vozidiel I Zdroj: X/@Seti_park

Ako to má fungovať

Tesla v patente vysvetľuje, že na snímanie podmienok používa rôzne senzory, ako obrazový senzor, akustický, tepelný, tlakový, kapacitný, rádiofrekvenčný senzor alebo plynový senzor vo vnútri vozidla. Tesla spomína potenciálne použitie UV svetla a vykurovacieho systému na dezinfekciu.

Firma sa možno inšpirovala nemocnicami, ktoré používajú obrovské UV svietidlá, ktoré sterilizuje miestnosti, v ktorých sa pohybujú pacienti. UV svetlo by tak mohlo fungovať veľmi dobre aj v automobiloch bez akýchkoľvek čistiacich prípravkov, či chemikálií.

Koncept vozidla Tesla Robotaxi I Zdroj: Tesla

Názor redakcie

Ide o veľmi pôsobivý nápad z dielne najinovatívnejšej automobilky na svete. Tento systém však bude použiteľný len v prípade, že bude vyriešená plne autonómna jazda bez potreby pozornosti človeka. Dnes má Tesla v prevádzke systém Full Self-Driving 12.4.1 a testeri tohto systému a majitelia hlásia, že od plnej autonómie sme ešte poriadne ďaleko. Pozrite si, ako dnes vyzerá najlepši systém autonómneho riadenia na svete z dielne Tesly.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.