ČIP NEURALINK V PRAXI: PRVÝ ČLOVEK S ČIPOM V MOZGU OVLÁDA POČÍTAČ LEN SVOJOU MYSĽOU! 

Včera večer, o 22:30 stredoeurópskeho času, inžinier spoločnosti Neuralink, Bliss Chapman, odhalil prvého človeka, ktorý dostal mikročip Neuralink. Je ním Noland Arbaugh, 29-ročný kvadruplegik, ktorý nám ukázal silu svojho mozgu.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Telepatia v praxi

Včera 20.3.2024 o 22.30 stredoeurópskeho času vysielala spoločnosť Neuralink živý vstup na platforme X, kde nám inžinier spoločnosti Neuralink Bliss Chapman predstavil muža, ktorý ako prvý dostal mikročip Neuralink. Je ním Noland Arbaugh, 29-ročný kvadruplegik, čo znamená, že je ochrnutý na všetky štyri končatiny. Ako prezradil vo videu, mal ťažkú autonehodu, po ktorej ochrnul od ramien dolu a dokáže hýbať iba krkom a hlavou. Implantovanie jeho čipu oznámil Neuralink v januári tohto roka roka.

Implantát, navrhnutý spoločnosťou Elona Muska, zhromažďuje mozgové signály, analyzuje ich a premieňa ich na príkazy na ovládanie externého zariadenia. Elon nazval prvý produkt od spoločnosti Neuralink ako “Telepatia”, čo naznačuje potenciál pre priamu komunikáciu cez rozhranie mozog-počítač. Mikročip je chirurgicky umiestnený v mozgu, “vlákna” zariadenia sa s ním spájajú a prenášajú signály, čo používateľom umožňuje ovládať externé zariadenia svojimi myšlienkami. Spoločnosť v súčasnosti vykonáva klinickú skúšku s názvom Prime na vyhodnotenie bezpečnosti a účinnosti implantátu u ľudí. Štúdia je zameraná na nábor účastníkov s kvadruplégiou v dôsledku poranenia miechy, alebo amyotrofickej laterálnej sklerózy (ALS).

Od hier na počítači po zmeny v živote

Noland vo videu ukázal, ako hrá na počítači šach, kurzor ovládal len pomocou svojich myšlienok, navyše vypol pustenú hudbu, ktorá mu hrala v pozadí.

Ku koncu prenosu oznámil, že implantát “nie je dokonalý”, ale už zlepšil jeho život, čo mu umožnilo zapojiť sa do činností, ktoré boli predtým ťažké alebo nemožné kvôli jeho stavu. Môže hrať šach a svoju obľúbenú videohru Civilization VI celé hodiny.

Okrem toho sa vyjadril, že operácia bola úplne jednoduchá a nielenže po nej šiel nasledujúci deň domov, ale aj zotavenie bolo bezproblémové a necítil žiadne významné negatívne vedľajšie účinky implantátu. Je prvou známou osobou, ktorá dostala implantát Neuralink a jeho skúsenosti pomôžu pri budúcom vývoji a aplikáciách tejto technológie.

“Z dlhodobého hľadiska bude možné prepojiť nervové prenosy z mozgovej motorickej kôry (kortexu) za poškodenú časť chrbtice, aby ľudia mohli opäť chodiť a normálne používať ramená.”

– Elon Musk
Neuralink čip v mozgu I Zdroj: Shutterstock
Neuralink čip v mozgu I Zdroj: Shutterstock

A čo ďalej?

Ako potvrdil Elon Musk v komentári včera na X, nasledujúci krok Neuralinku bude “Blindsight”. Jeho cieľom je vrátiť zrak ľuďom, ktorí sa narodili slepí. Dnes sa vyjadril aj k ďalšiemu plánu do budúcna: “Z dlhodobého hľadiska je možné prepojiť signály z motorickej kôry mozgu za poškodenú časť chrbtice, aby ľudia mohli opäť chodiť a normálne používať ruky.”

S rozvojom tejto unikátnej technológie prichádza nádej pre ľudí s rôznymi postihnutiami. Jej potenciál zmeniť a skvalitniť životy miliónov ľudí na celom svete, je obrovský. Podstúpili by ste vy alebo vaši blízki túto operáciu, keby ste mali zdravotné znevýhodnenie?

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.