TESLA FSD V EURÓPE UŽ TENTO ROK? SCHVÁLILI ZÁSADNÚ LEGISLATÍVU.

Už pár mesiacov sa hovorí o schválení legislatívy pre samoriadiaci systém Tesla FSD Beta v Európe. Dočkali sme sa. Tesla môže žiadať o licenciu.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Tesla FSD v Európe

Prednedávnom sme písali o tom, ako sa v OSN pripravuje legislatívu na podporu autonómnych vozidiel. V stredu (6.3.2024) bola táto legislatíva schválená. To znamená, že máme legislatívny rámec pre DCAS vrátane automatizovaného riadenia verzie SAE 2, akým je napríklad aj systém Tesla FSD Beta (plné znenie schválenej legislatívy). Legislatíva vstúpi do platnosti o 6 mesiacov.

Autonómny systém Tesla FSD Beta I Zdroj: AI DRIVR
Systém autonómneho riadenia Tesla FSD Beta I Zdroj: AI DRIVR

Už rok sa testuje

Pre Teslu to znamená, že môže požiadať o povolenie na prevádzku Tesla FSD v Európe, pričom súčasťou žiadosti musí byť aj opis fungovania systému. Následne sa bude čakať na povolenie regulačných úradov. Súčasťou povolenia je aj povinnosť informovať regulačné úrady o činnosti systému FSD najmenej jedenkrát do roka. Keďže Tesla už rok testuje FSD na európskych cestách je pravdepodobné, že žiadosť už majú pripravenú. Schválená regulácia by dokonca mohla vrátiť niektoré funkcie vozidiel Tesla, ktoré sú teraz v Európe zakázané.

FSD Beta v Európe

Krok správnym smerom

Aj keď pracovná skupina WP.29 je stále veľmi zdržanlivá a nedovoľuje technológiám naplno sa prejaviť, je to krok správnym smerom. Pre systémy Tesly to znamená zmenu podmienok používania k “horšiemu”, keďže namiesto terajších 15 sekúnd bude možné nedotýkať sa volantu len 5 sekúnd, no na druhej strane je tu možnosť nedotýkať sa volantu vôbec ak vodič sleduje cestu pred sebou. Samotná Tesla začala s implementáciou sledovania pozornosti vodiča už poslednou Vianočnou aktualizáciou.

Tesla FSD Beta v Kalifornii

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.