TESTOVALI SME JEDNU Z NAJVÝKONEJŠÍCH TESIEL NA TRHU. AKÁ JE TESLA MODEL Y?

Vozidlá z dielne Tesla sme vám už pár krát predstavili. Tento krát sa k nám do redakcie dostala väčšia a nafúknutejšia verzia trojkovej Tesly a to Model Y…ale teraz v Performance verzii.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

SPEC HIGHLIGHTS

kW
393kW/534 koní
420 – 450 km
3,7s

Elektrický zázrak s rýchlosťou geparda

Tesla Model Y Performance 2022 prináša svieži vietor do sveta elektromobilov. Tento model je ideálny pre tých, ktorí túžia po kombinácii rýchlosti, efektivity a praktickosti, pričom vás ešte aj pobaví. Naša zapožičaná Tesla od DriveTesla disponovala aj FSD (Full Self-Driving) harwarom s vylepšeným Autopilotom. Ako dokázala zísť dole z diaľnice si môžeš pozrieť na našom Instagrame. Poďme sa pozrieť na jej hlavné vlastnosti, ktoré z tohto auta robia elektrický zázrak s rýchlosťou geparda.

Neuveriteľný výkon a rýchlosť

Tesla Model Y Performance sa môže pochváliť dvoma elektromotormi, ktoré zabezpečujú pohon všetkých štyroch kolies. Spolu vytvárajú výkon 534 koní a krútiaci moment 660 Nm, ktorý vás doslova pritlačí do sedadla. S nulou na sto za 3,7 sekundy, Model Y Performance prekračuje očakávania nielen v elektrickom svete, ale aj v porovnaní so spaľovacími vozidlami.

Zdroj: Michal Varga | huntinspeed

Dlhý dojazd a efektivita

Na jedno nabitie dokáže prejsť až 450 kilometrov, čo znamená, že cesta z Bratislavy do Prahy je hračkou. Efektivita Model Y Performance zabezpečuje, že sa nemusíte báť o dojazd ani pri dlhších cestách. Spotreba nás veľmi milo prekvapila. Priemernú spotrebu sme mali 181 Wh/km. Keď sme sa veľmi snažili, tak v meste sme mali 120 – 140 Wh/km. Nabíjanie je tiež rýchle a jednoduché, vďaka sieti Supercharger, ktoré vám umožnia získať 80% batérie za menej ako 30 minút. My sme vozidlo nabíjali hlavne doma z klasickej zásuvky. Za noc sme dokázali dobiť cca 200 kilometrov, čo je postačujúce na bežné denné jazdenie.

Moderný dizajn a prvotriedny interiér

Exteriér Model Y Performance je elegantný a moderný, s čistými líniami a aerodynamickými prvkami. Jeho interiér je ešte pôsobivejší – minimalistický, ale luxusný, s dostatkom priestoru pre pasažierov aj batožinu. Veľký dotykový displej dominuje palubnej doske a ponúka intuitívne ovládanie všetkých funkcií vozidla, tak ako sme u Tesly zvyknutí.

Čo mi chýbalo po presadnutí z Modelu 3 Highland

Nemal by som veľmi porovnávať Model Y a Model 3, keďže ide o dve rozdielne autá. Na jednej strane máme veľké rodinné SUV, a na druhej menší sedan, ktorý pôsobí ako motokára na steroidoch. Tesla Model Y je skutočne mohutné auto, až sa môže zdať väčšie než Model X. Moderný dizajn a oblé tvary jej rozhodne pristanú. Kvalita spracovania je na vysokej úrovni a úprimne, nie je veľa vecí, čo by som Modelu Y vytkol.

Keďže som presadol z faceliftovanej Model 3 Highland do Modelu Y, niektoré veci mi v Ypsilonke chýbali. Zvuk dovretia dverí na Y pôsobí trošku lacno, na 3ke je to pekný mohutný zvuk. Ak očakávaš, že Model Y bude pohodlnejší ako Model 3, musím ťa sklamať. Faceliftovaná Model 3 Highland je omnoho pohodlnejšia. Jazdil som na oboch po podobných trasách, a zatiaľ čo podvozok Modelu Y občas zabúchal na nerovnostiach, trojka prešla ako keby žiadne nerovnosti na ceste neboli. Čerešnička na záver, chýbali mi smerovky na volante.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.