ĎALŠIE SLOVENSKÉ EV: CITROEN e-C3 SUV BUDE LACNEJŠÍ NEŽ ČÍŇANIA

Francúzsky výrobca Citroën predstavil nový e-C3 SUV, cenovo dostupný elektromobil začínajúci od 23 300 €, s cieľom konkurovať čínskym automobilkám na trhu

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Najdôležitejší model za celú dekádu

„Toto je desaťročnica pre značku Citroën,“ povedal generálny riaditeľ Thierry Koskas. „Je to revolúcia na trhu – európsky elektromobil za 23 000 €, o 7 000 € menej ako priemerná cena v Európe (30 000 €). Stellantis dosiahol túto cenu využitím jednoduchšej platformy „Smart Car“ z Indie, odlišujúcej sa od štyroch iných elektrických platform vyvíjaných skupinou.”

Základné technické parametre

Nový cenovo dostupný elektromobil má dojazd 320 km podľa normy WLTP s lacnými čínskymi batériami LFP (44 kWh). Rýchlonabíjanie na 80 % trvá 26 minút pri 100 kW DC. Štandardné dobíjanie trvá 4 hodiny 10 minút (7 kW) alebo 2 hodiny 50 minút (11 kW). Výkon auta je 83 kW, pri maximálnej rýchlosti 135 km/h.

Zdroj: Citroen

Výbava má všetko, čo potrebuješ

V základnej výbave elektromobil nemá obrazovku informačno-zábavný systém, ale umožňuje pripojenie mobilného telefónu. Citroën sa s novým ë-C3 zameriava na komfort a elektrické vozidlá, pričom ponúka mäkké odpruženie pre pohodlnú jazdu. Interiér modelu C-Zen lounge je inovatívny a prísľub vysokého komfortu.

Nový volant je kompaktný a posúvateľný, aby neprekážal Head-Up displeju. 10,25-palcová farebná obrazovka infotainmentu je natočená k vodičovi, a špeciálna aplikácia “My Citroen Play with Smartphone Station” je súčasťou štandardnej výbavy modelu “You”. Funkcia E-Remote umožňuje diaľkové ovládanie ë-C3, vrátane predhrievania vozidla a sledovania nabíjania. Priestranný interiér v sekcii Sofa Design zdôrazňuje kombináciu technického a teplého dizajnu s modernými obrazovkami a stanicami pre smartfóny.

Zdroj: Citroen

Takéto elektromobily sú pre EU kľúčové

Vzhľadom na prichádzajúci nárast dostupných čínskych elektromobilov v Európe, má Citroën ambície ešte dostupnejšieho auta. Plánuje uviesť cenovo dostupnejšiu elektrickú verziu C3 na trh začiatkom roku 2025, s cenovkou od 20 000 €, avšak s kratším dojazdom do 200 km, zdôraznil Koskas.

Made in Trnava, Slovakia

Nový lacný elektromobil sa bude tiež vyrábať vo fabrike Stellantis v Trnave, potvrdila televízia TA3. Toto je skvelá správa pre celý slovenský auto priemysel. Autmobilka už naňho pripravuje výrobnú linku. V tejto fabrike sa už dávno vyrába model e-208. Na Slovensku sa bude tiež vyrábať elektromobil EV2, EV3 a E4.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.