MIKROČIPY NEURALINK: REVOLUČNÁ INTERAKCIA MEDZI ČLOVEKOM A POČÍTAČOM

Mikročipy Neuralink Elona Muska vyvíjajú špičkovú technológiu komunikácie medzi mozgom a strojom. Jej ambíciou je najmä pomôcť ľuďom so zdravotným postihnutím.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Neuralink, spoločnosť založená Elonom Muskom v roku 2016, vyvíja špičkovú technológiu v oblasti komunikácie medzi mozgom a strojom – tzv. (BMI) brain-machine interface. Primárnym cieľom spoločnosti je vytvoriť priame prepojenie medzi ľudským mozgom a externými zariadeniami, ako sú počítače a smartfóny. Táto prelomová technológia má potenciál úplne zmeniť spôsob akým komunikujeme s digitálnym svetom a jej ambíciou je najmä pomôcť ľuďom so zdravotným postihnutím.

Nedávno sme v článku o Neuralinku písali, že táto firma po testovaní na zvieratách aktuálne zháňa prvého ľudského adepta na klinické testovanie mozgového čipu. Aké sú pomienky vstupu do takéhoto projektu, sa dozviete tu.

Mikročipy Neuralink I Zdroj: Neuralink
Mozgový implantát Neuralink I Zdroj: Neuralink

Čo sú mikročipy Neuralink

Mikročipy Neuralink sú navrhnuté tak, aby boli implantované do mozgu, kde môžu zaznamenávať a dekódovať nervovú aktivitu. Tieto informácie sa potom môžu použiť na ovládanie externých zariadení, čo umožňuje používateľom interagovať s technológiou iba pomocou svojich myšlienok. Mikročipy sú neuveriteľne malé a sú navrhnuté tak, aby boli minimálne invazívne, s potenciálom implantácie pomocou jednoduchého ambulantného postupu.

Jednou z kľúčových vlastností mikročipov Neuralink je ich schopnosť prepojiť sa s motorickou kôrou mozgu. Táto časť mozgu je zodpovedná za kontrolu pohybu a preniknutím do tejto oblasti, môžu zariadenia Neuralink umožniť ľuďom s paralýzou alebo inými motorickými poruchami znovu získať kontrolu nad svojím telom. Okrem toho by sa technológia mohla použiť na obnovenie zmyslových funkcií, ako je zrak a sluch u ľudí, ktorí tieto schopnosti stratili v dôsledku zranenia alebo choroby.

Mohlo by vás zaujámať:

Štruktúra implantátu Neuralink I Zdroj: Neuralink
Štruktúra implantátu Neuralink I Zdroj: Neuralink

Mikročip Neuralink má 1 024 elektród. Tieto elektródy sa používajú na monitorovanie mozgovej aktivity a v budúcnosti sa môžu použiť aj na stimuláciu mozgu. Čip je určený na implantáciu do mozgu a je pripojený k sérii flexibilných vláken, z ktorých každé je vybavené 16 elektródami. Vlákna sú schopné pohybovať sa s mozgom, čo minimalizuje poškodenie okolitého tkaniva.

Popis robota – jeho časti a funkcie

Robot firmy Neuralink je sofistikované zariadenie určené na implantáciu malých elektród do mozgu s cieľom vytvoriť priame spojenie medzi mozgom a externými zariadeniami. Robot má tri hlavné komponenty: ihlu, základňu a telo.

Ihla je zodpovedná za zavedenie elektród do mozgového tkaniva. Tieto elektródy, známe aj ako vlákna, sú tenšie ako ľudské vlasy a sú navrhnuté tak, aby bezdrôtovo zaznamenávali a prenášali signály mozgu do externého zariadenia.

Robot na implementáciu čipu I Zdroj: Neuralink
Robot na chirurgickú implementáciu čipu I Zdroj: Neuralink

Ihla Neuralink je mimoriadne presná a navrhnutá tak, aby sa počas implantácie vyhla žilám. Ihla meria na šírku len 10 až 12 mikrónov, čo je len o trochu viac ako priemer červenej krvinky. Táto miniatúrna veľkosť umožňuje vloženie vlákien s minimálnym poškodením kortexu – teda mozgovej kôry.

Neuralink využíva na mieru vyrobený femtosekundový laser, ktorým sa reže presný geometrický tvar hrotu ihly, čím sa ďalej zvyšuje presnosť. Robotický systém na vkladanie elektród do mozgu je schopný manévrovať s drobnými vláknami s vysokou presnosťou, vyhýbať sa povrchovej vaskulatúre a zameriavať sa na špecifické zóny mozgu.

Stručne povedané, ihla Neuralink je navrhnutá tak, aby bola veľmi presná a vyhýbala sa žilám počas implantácie vďaka svojim malým rozmerom a pokročilej technológii.

Mozog a cievy, medzi ktoré sa musí  trafiť ihla, aby nezasiahla cievu I Zdroj Neuralink
Mozog a cievy, medzi ktoré sa musí trafiť ihla, aby nezasiahla cievu I Zdroj Neuralink

Základňa robota je zodpovedná za udržanie stability celého systému a zabránenie jeho prevráteniu. Tiež umožňuje trojosový lineárny pohyb na zabezpečenie správnej pozície hlavy robota a ihly.

Telo robota je miesto, kde je vsadená ihla. Posúva ihlu do polohy a riadi vkladanie elektród do mozgu. Robot je navrhnutý tak, aby bol vysoko presný a zabezpečil umiestnenie elektród na správne miesto a do správnej hĺbky.

Robot Neuralink je kľúčovým komponentom systému Neuralink, ktorého cieľom je vytvoriť bezproblémové rozhranie medzi mozgom a externými zariadeniami. Táto technológia má potenciál urobiť revolúciu v spôsobe, akým komunikujeme so svetom, a mohla by mať významný vplyv na liečbu neurologických porúch.

Etická stránka mikročipov a dobrého zaobchádzania so zvieratami

25.5.2023 získal Neuralink oprávnenie od FDA na spustenie prvých klinických testov na ľuďoch. Tomuto, samozrejme, muselo predchádzať testovanie mikročipov na zvieratách.

Dobré životné podmienky zvierat v Neuralinku boli predmetom rôznych sporov a obáv. V roku 2023 správa Lekárskeho výboru pre zodpovednú medicínu (PCRM) obvinila Neuralink zo zlého zaobchádzania s opicami počas výskumu a aplikácie mikročipov. Správa tvrdila, že spoločnosť vystavila zvieratá extrémnemu utrpeniu a smrti.

Neuralink reagoval na tieto obvinenia vyhlásením, že vždy uprednostňovali dobré životné podmienky svojich výskumných zvierat a že používanie zvierat pri výskume je nevyhnutné pre vývoj technológií, ktoré menia život. Spoločnosť tiež poukázala na to, že majú špecializovaný tím veterinárnych lekárov a pracovníkov, ktorí zabezpečujú zvieratám tú najlepšiu starostlivosť, podmienky a pohodu.

Neuralink a FDA
Neuralink a FDA – Americká agentúra pre kontrolu potravín a liečiv

Neuralink sa naďalej vo svojom výskume zaviazal zlepšiť životné podmienky zvierat. Vytvorili nové vlastné vivárium s rozlohou 6 000 štvorcových stôp, čo je približne 557 metrov štvorcových na chov hospodárskych zvierat a makakov rézus a vyhlásili, že ich ústredným poslaním je navrhnúť program starostlivosti o zvieratá, ktorý uprednostňuje potreby zvierat.

Keďže Neuralink pokračuje vo vývoji svojej technológie mozog-stroj, je pre spoločnosť kľúčové zachovať transparentnosť a uprednostňovať dobré životné podmienky svojich výskumných zvierat. Tým sa zabezpečí, že vývoj technológií, ktoré zmenia životy mnohých ľudí, bude prebiehať eticky a zodpovedne.

Význam prasiat pri vývoji mikročipov

Význam prasiat pri vývoji mikročipov I Zdroj: Neuralink

V Neuralinku sa s ošípanými zaobchádza s maximálnou starostlivosťou a rešpektom, pretože sú nevyhnutné pri výskume a vývoji technológie mikročipov. Ošípané sú ustajnené v priestrannej miestnosti s pravidelne udržiavanými kotercami, čerstvým senom, krmivom a vodou.

Opice v Neuralink

Opiciam v Neuralinku implantovali mikročipy, ktoré im umožňujú ovládať počítače a iné zariadenia iba pomocou myšlienok.

Jedna z najpôsobivejších ukážok tejto technológie prišla v roku 2021, keď deväťročný makak menom Pager dokázal hrať hru Pong iba pomocou svojej mysle. Opica bola najprv cvičená hrať hru pomocou joysticku a potom joystick odpojili a mozgové vlny opice pripojili k hre.

Opice v Neuralink I Zdroj: Neuralink
Opice v Neuralink I Zdroj: Neuralink

Opica bola schopná pohybovať kurzorom na obrazovke iba myšlienkami a bola schopná hrať hru s pozoruhodnou presnosťou. Táto demonštrácia ukázala potenciál technológie Neuralink a ako ju možno využiť na pomoc ľuďom so zdravotným postihnutím pri ovládaní počítačov a iných zariadení.

Okrem hrania hier mohli opice s mikročipmi Neuralink využívať svoje myšlienky aj na ovládanie robotických ramien a iných zariadení. Táto technológia by sa mohla použiť na pomoc hendikepovaným ľuďom pri vykonávaní úloh, ktoré by inak nemohli robiť, ako je samostatné jedenie alebo používanie počítača.

Čo sa týka obvinení Neuralinku ohľadom smrti opíc, Elon Musk počas výročného summitu DealBook New York Times dňa 29. novembra 2023 vyhlásil, že „Neuralink je raj, ktorý nikdy nespôsobil smrť opice a všetky, ktoré zomreli, mali terminálne štádium rakoviny.“

Budúcnosť mikročipov

Potenciálne aplikácie mikročipov Neuralinku sú rozsiahle a rôznorodé. Z krátkodobého hľadiska by sa táto technológia mohla použiť na pomoc ľuďom so zdravotným postihnutím, no z dlhodobého hľadiska by mohla mať oveľa širší význam.

Napríklad zariadenia Neuralink by sa mohli použiť na zlepšenie ľudských kognitívnych a zmyslových schopností, čo nám umožní interagovať s digitálnym svetom novými a vzrušujúcimi spôsobmi. Elon Musk sľubuje aj prinavrátenie zraku ľuďom, ktorí sú od narodenia slepí. Dokonca na svojej platforme X dňa 23.11.2023 napísal: „…a budú môcť vidieť v mnohých vlnových dĺžkach mimo viditeľného spektra.“

Napriek potenciálnym výhodám mikročipov existujú aj obavy týkajúce sa bezpečnosti a etických dôsledkov využitia tejto technológie. Niektorí odborníci si kladú otázky o dlhodobých účinkoch implantácie mikročipov do mozgu a takisto existujú obavy z možného zneužitia technológie. Neuralink sa však zaviazal zaistiť bezpečnosť a etické používanie svojich mikročipov. Spoločnosť úzko spolupracuje s regulačnými agentúrami, aby zabezpečila, že jej produkty budú bezpečné a účinné.

Na záver, mikročipy Neuralink predstavujú veľký krok vpred v oblasti interakcie mozog-stroj. Táto technológia má potenciál uskutočniť revolúciu v spôsobe, akým komunikujeme s digitálnym svetom a mohla by mať veľký prínos pre ľudí so zdravotným postihnutím. Keďže sa technológia neustále vyvíja, bude zaujímavé aj naďalej sledovať, ako sa používajú mikročipy Neuralink a aký majú vplyv na spoločnosť.

Autorkou článku je propagátorka elektromobility, technológií, a najnovšie redaktorka webu huntinspeed.sk, Peťa Albrechtová.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.