GIGA PRESS NA SLOVENSKU: IDRA VYHRALA TENDER VOLVO CARS PRE KOŠICKÚ FABRIKU

Obrovská odlievacia mašina GIga Press, ktorú používa Tesla na výrobu Cybertrucku, bude na Slovensku. Pomôže vyrábať elektromobily v budúcej fabrike Volvo Cars pri Košiciach. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Giga Press na Slovensku

Obrovská odlievacia mašina, ktorú ako prvá použila Tesla na výrobu hliníkových častí podvozku Cybertrucku a ďalších modelov, nazývaná Giga Press, bude na Slovensku. Bude vyrábať podvozky elektromobilov v budúcej fabrike Volvo Cars pri Košiciach. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

Taliansky výrobca týchto strojov IDRA Group získala kontrakt spoločnosti Volvo Cars na dodanie tejto výrobnej technológie pre novú fabriku Volvo Košice/Valaliky. Tá sa má začať stavať v roku 2023 a spustiť sériovú výrobu v 2026, pričom bude vyrábať výlučne elektromobily.

Giga Press na Slovensku: Volvo
Odlievací stroj GIga Press s tlakom 9 000 ton I Zdroj: IDRA


Giga Press vyrába aj Teslu Cybertruck v Texase

Konkrétne ide o dodanie 2 ks 9 000 – tonových strojov, kde každý má rozlohu približne malého tenisového ihriska. 9 000 ton v tomto prípade nie je hmotnosť zariadenia, ale ide o tlak, ktorý je potrebný na udržanie častí formy pohromade.

Presne táto verzia Giga Press sa používa na výrobu elektrického pickupu Cybertruck vo fabrike Tesla Gigafactory Texas. Okrem toho Tesla používa Giga Press-y aj s nižším tlakom, a to konkrétne na výrobu predných a zadných častí podvozkov všetkých jej modelov.

Giga Press zásadne mení výrobný proces

Odlievací stroj Giga Press je známy tým, že náklady na jeho obstaranie sú síce vysoké, ale z dlhodobého hľadiska zásadným spôsobom znižuje komplexnosť výroby a náklady na výrobu koponentov automobilu a taktiež výrazne urýchľuje výrobný proces. Konkrétne Tesla oznámila, že 2 Giga odliatky nahradia vyše 170 malých komponentov, a odstránia z procesu výroby vyše 1 600 zvarov.

Je dôležité povedať, ako tento odlievací proces funguje. Ako surovina do stroja vstupujú kockové hliníkové bloky o hmotnosti asi 40 kg. Tie sa roztavia na teplotu asi 700°C a pod obrovským tlakom a rýchlosťou vstreknú do formy. Výsledkom je veľký odliatok želaného komponentu.

Európsky výrobný trojuholník spoločnosti Volvo Cars – Torslanda – Ghent – Košice I Zdroj: Volvo Cars


Nevedel ho nikto vyrobiť – okrem IDRA

IDRA je dodávateľ Giga Pressov pre americkú Teslu, ktorá bola pionierom v zavedení tejto technológie v auto priemysle. Je známy fakt, že keď si Tesla chcela pred pár rokmi nechať vyrobiť podobné zariadenie, bolo to takmer nemožné. Firma kontaktovala 5 svetových výrobcov, pričom štyria Teslu hneď odmietli a práve IDRA Group povedala, že to možno bude vedieť vyrobiť.

Dnes má Tesla vyše 10 Giga Press-ov vo všetkých svojich fabrikách. Medzičasom sa medzi zákazníkov Giga Press zaradili aj Hyundai a Ford. Vlastníkom IDRA je čínska firma LK Industries.

Porovnanie podvozku Tesly Model 3 a podvozku Tesla Model Y s Giga Press I Zdroj: Tesla
Giga odliatok podvozku elektromobilu Tesla Model Y s Giga Press I Zdroj: Tesla

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.