POLÍCIA SR DOSTALA PRVÉ ELEKTROMOBILY ŠKODA ENYAQ. BUDÚ ICH MAŤ KDE NABÍJAŤ?

Na Slovensku pokračuje obnova vozového parku Polície SR zo zdrojov Plánu obnovy a odolnosti.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Aké elektromobily dostane polícia SR?

V piatok 14. júla 2023 štátny tajomník Ministerstvo vnútra Slovenskej republikyTomáš Oparty a podpredsedníčka vlády pre Plán obnovy a odolnosti SR Lívia Vašáková odovzdali 24 elektromobilov ŠKODA Enyaq iV v civilnom prevedení. MV SR o tom informovalo prostredníctvom tlačovej správy. Celkovo je v pláne prevzať 98 batériových elektromobilov v civilnom prevedení, z čoho 83 sú Škoda Enyaq, 10 kusov Kia EV6 a 5 kusov dodávok Citroën ë-Jumpy.

Podpredsedníčka vlády pre Plán obnovy a odolnosti | Zdroj: FB/Livia Vasakova

Prvých 24 elektromobilov

Aktuálne išlo o prvú várku batériových elektromobilov od Škody. Ministerstvo ich zakúpilo cez  verejné obstarávanie ukončené v októbri 2022. Celkovo bolo zakúpených 83 kusov tohto modelu a k 14. júlu 2023 ich má polícia v rukách 24. Všetky tieto vozidlá sú model ŠKODA Enyaq iV 60 Loft s výkonom 132 kW, 62 kWh batériou a dojazdom 375-397 km (WLTP) s tepelným čerpadlom v striebornom metalickom laku. Zakúpené elektromobily majú 5-ročnú záruku a 150 000 km a sú vybavené a hasiacim prístrojom. Táto iniciatíva modernizácie vozového parku sa zameriava na zníženie emisií CO2, zvýšenie bezpečnosti posádky a tiež úsporu finančných prostriedkov v súvislosti so servisom staršíchvozidiel. MV SR tiež uviedlo, že 24 elektromobilov tvorí najväčšiu flotilu elektrických vozidiel v rámci štátnej správy v Slovenskej republike. Podľa štátneho tajomníka MV Tomáša Opartyho boli vozidlá pridelené krajským riaditeľstvám Policajného zboru v Bratislave, Trnave, Nitre, Trenčíne, Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach a Prešove. Každé z týchto riaditeľstiev obdržalo tri kusy.

22 kW nabíjacia stanica AgeVolt pre Ministerstvo vnútra SR a Políciu SR | Zdroj: Radovan Skokan

Budú mať policajti kde nabíjať?

Ministerstvo vnútra aktívne rieši aj otázku nabíjania svojich nových elektro mašín. Momentálne je k dispozícii nabíjacia infraštruktúra pre elektrické policajné autá na 49 lokalitách, kde je inštalovaných spolu 182 nabíjacích bodov. Stanice inštaluje slovenská spoločnosť AgeVolt, ktorá uspela v štátnom tendri proti ďalšiemu slovenskému výrobcovi a prevádzkovateľovi nabíjačiekEjoin. Zároveň sa plánuje výrazné rozšírenie tejto infraštruktúry. Do konca novembra 2023 má AgeVolt na objektoch MV SR vybudovať celkovo 430 nabíjacích bodov na celom území Slovenska.

Policajný plug-in hybrid Toyota RAV4 v novom polepe | Zdroj: FB/Polícia SR

Zaujímavé štatistiky o policajných vozidlách (Zdroj: MV SR)

– 1 934 vozidiel má 12 a viac rokov,  905 vozidiel má 15 a viac rokov;
– 2 119 vozidiel najazdí v priemere ročne viac ako 22 500 km;
– 2 289 vozidiel má najazdené viac ako 200 tis. km, 1 440 vozidiel má najazdené viac ako 250 tis. km, 801 vozidiel má najazdené viac ako 300 tis. km;
– len 2 150 vozidiel spĺňa emisnú normu EURO6 (32 %), 1 867 vozidiel spĺňa len emisnú normu EURO4 a staršiu (28 %)
– priemerná spotreba osobných vozidiel rezortu je 8,4 l/100 km;
– osobné vozidlá MV SR ročne najazdia spolu 131,1 mil. km, čo predstavuje v priemere 19 765 km na jedno osobné vozidlo

Prvá várka elektromobilov Škoda Enyaq pre Ministersto vnútra SR | Zdroj: FB/MV SR

Názor huntinspeed.sk

Je skvelou správou, že policajti na Slovensku dostali možnosť sa voziť na moderných, ekologických a zároveň výkonných autách. Vďaka európskym peniazom si MV SR splatilo významnú časť svojho investičného dlhu. Veľká väčšina z týchto vozidiel sú však plug-in hybridy a veľmi dobre vieme, že množstvo majiteľov plug-in hybridy pravidelne nenabíja, tým pádom nešetria emisie CO2 tak, ako by mohli. Je dôležité, aby Policajný zbor zbieral dáta a pravidelne zverejňoval napríklad štatistiky toho, koľko km muži zákona najazdilina čisto elektrický pohon, alebo koľko kWh energie na svojej nabíjacej sieti nabili. V každom prípade, ak sa ani policajti sa nezľakli elektromobilov, veríme, že aj široká verejnosť na Slovensku zmaže svoje predsudky a mýty o tomto druhu pohonu a vo väčšom sa pustí do ich využívania.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.