SATELITY VYTVORIA FALOŠNÉ ZATMENIE SLNKA V ZÁUJME VEDY

Dňa 8. apríla si astronómovia prišli na svoje, keďže úplné zatmenie Slnka poskytlo krátke, no vzácne okno pre štúdium slnečnej koróny.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Misia Proba-3

Misia ESA (Európskej vesmírnej agentúry) s názvom Proba-3 vyšle dva satelity do priestoru, aby vytvorili umelé zatmenie Slnka. To znamená, že nám korónu odkryjú až na šesť hodín!

“Obe sondy budú fungovať, akoby boli jedným obrovským 150-metrovým prístrojom.”

Dietmar Pilz, riaditeľ ESA pre technológie, inžinierstvo a kvalitu

“Dosiahnuť to však bude mimoriadne technicky náročné, pretože stačí najmenšia odchýlka a nebude to fungovať.”

Dietmar Pilz, riaditeľ ESA pre technológie, inžinierstvo a kvalitu

Podľa odhadov každý obeh misie Proba-3 bude trvať približne 19 hodín a 36 minút. Počas každého obehu bude možnosť vytvoriť umelé zatmenie až na šesť hodín.

Falošné zatmenie Slnka

Čo je koróna 

Koróna je najvzdialenejšia časť slnečnej atmosféry, ktorá sa rozprestiera milióny kilometrov nad viditeľným povrchom Slnka. Počas zatmenia sa koróna javí ako slabá biela aureola v tmavom prostredí Slnka. Vo väčšine dní je pohľad na prehriatu korónu zakrytý extrémnym jasom povrchu Slnka. 

Od 19. storočia si astronómovia lámu hlavu nad záhadou slnečnej koróny. Jej teplota je dva milióny stupňov celzia, čo je oproti povrchu Slnka veľmi vysoká teplota. Táto nezrovnalosť vyvoláva otázku: Čo ju robí tak horúcou?

Aj napriek extrémnej teplote však koróna nevyžaruje veľa svetla a je viditeľná len počas úplného zatmenia Slnka. Jej vplyv siaha ďaleko, ovplyvňuje vesmírne počasie vytváraním slnečného vetra a výronov koronálnej hmoty, ktoré môžu poškodiť satelity a pozemné siete. 

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.