Z ČÍNY UNIKLI NOVÉ INFO O MODEL Y “JUNIPER”, STOPKA PRE FSD

Zverejnili ďalšie informácie o pripravovanom projekte Model Y “Juniper”. Okrem úpravy batérie sa pozastavilo aj spúšťanie systému FSD v Číne.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Úniky o projekte Juniper Model Y

Chris Zheng, ktorý už v minulosti zverejnil presné informácie o pripravovaných novinkách Tesly z Číny, na platforme X zverejnil niekoľko unikátnych informácií o projekte Juniper – pripravovanej modernizácii Modelu Y

Doteraz sme videli niekoľko únikov a nádherných konceptov vozidla Juniper, ale zatiaľ nič konkrétne o jeho špecifikáciách. Pozrime sa, čo pre nás Chris má (zdroj informácií je v čínskom jazyku).

Chris spomína, že má prísť k “úprave” batérie nového Modelu Y. Nie je však jasné, či to znamená väčšiu, alebo menšiu batériu, alebo možno inú chémiu či typ batérie.

Pravdepodobnejšia je však väčšia batéria, čo by zodpovedalo 10% zlepšeniu dojazdu, ktoré sme videli pri modernizácii Modelu 3 Highland.

Úplne nový model v 2026?

Zdroj spomína predstavenie a príchod modelu “Model Y hatchback” v roku 2026. Vo vlákne autor spomína, že má ísť o úplne nový model, menšie SUV, odvodené od Modelu Y Juniper. Či to je relevantná informácia, si nedokážeme dnes overiť.

Ďalšou novinkou má byť nová 7-miestna verzia určená pre čínsky trh. Táto verzia bude odlišná od tej v Severnej Amerike a Európe. Podľa zdroja Tesla plánuje vyrábať až 20 000 kusov tejto špeciálnej 7-miestnej verzie mesačne.

Predpokladá sa, že 5-miestny model Juniper bude dodávaný v prvom štvrťroku 2025, zatiaľ čo 7-miestna verzia príde na trh až v štvrtom štvrťroku 2025. Medzi týmito termínmi je pomerne veľký rozdiel, ale dá sa očakávať, že variant Performance bude k dispozícii niekde medzi týmito dátumami.

Render Model Y Juniper I Zdroj: X/@dominicBRNKMN

Pozastavenie FSD v Číne

Ďalšia novinka, ktorú Chris zverejnil, je, že testovanie systému FSD (Full Self-Driving), ktoré sa malo spustiť v Číne pôvodne v septembri 2024, bolo pozastavené. Najnovšie informácie hovoria priamo of Tesly hovoria o spustení FSD v Číne aj v Európe v 1.kvartáli 2025.

S blížiacim sa príchodom redizajnovaného Modelu Y na trh možno očakávať ďalšie úniky a informácie.

Render Model Y Juniper I Zdroj: X/@dominicBRNKMN

Tieto novinky pre pripravovaný model očakávame my v redakcii huntinspeed:

  1. Kamera v prednom nárazníku: Kamera v prednom nárazníku sa v tejto chvíli nachádza v Cybertrucku a Tesla už verejne testuje Model Y v takouto kamerou. Výrazne by pomohla majiteľom pri parkovaní, takže ju očakávame aj vo facelifte.
  2. Adaptívny podvozok: Model 3 Highland prišiel na trh s vylepšeným, mierne konfigurovateľným a celkovo mäkším podvozkom. Pre Model Y očakávame to isté, ak nie ešte lepší podvozok.
  3. Svetelná lišta cez celý zadok: Skôr uniknuté zábery zamestnancom Tesly ukazujú zadnú časť modelu, kde vidno svetelnú lištu od ľavého k pravému svetlu.
  4. Nový volant bez páčok, zadný displej,  ambientné podsvietenie interiéru, vylepšený audio systém zo 14 na 17 reproduktorov

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.