ROZHOVOR S JAIROM Z DriveTesla.sk – “PREDAL SOM BYT KVÔLI TESLE”

Už od roku 2016 pomáhame Slovákom priblížiť Teslu a elektromobilitu. Boli sme prví, ktorí prenajímali Teslu na Slovensku. Predal som byt, v ktorom som dovtedy býval a peniaze som zainvestoval do kúpy Tesly.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Kto ste, čo robíte a aké služby ponúkate zákazníkom?

Sme firma, ktorá vznikla vďaka snu o Tesle. Tvorí ju tím nadšených profesionálov. Už od roku 2016 pomáhame Slovákom priblížiť Teslu a elektromobilitu. Boli sme prví, ktorí prenajímali Teslu na Slovensku. Priniesli sme na Slovensko prvý Model 3, prvý Model Y ako aj ďalšie modely. Na začiatku roku 2023 sme otvorili prvý showroom na Slovensku. Pomáhame Slovákom s kúpou Tesly za najlepšie ceny a s najlepším servisom. S nami je možné novú Teslu kúpiť už od cca 41- 42,000€ s DPH.

Ako vznikla DriveTesla.sk – dôvod/čo ťa inšpirovalo?

V roku 2016 som na štarte maratónu v Paríži naživo videl prvú Teslu Model S, ktorá bola mojím snom. Už predtým som Teslu sledoval a môjmu okoliu som oznámil, že Teslu do troch rokov kupujem. Aj keď vtedy som mal na mysli skôr ohlasovaný Model 3, ktorý mal pôvodne stáť 30,000 $.

Ako dlho sa venuješ Teslám, kedy si sa o Tesle dozvedel prvý krát?

Na konci roka 2016 som sa myšlienky nevedel zbaviť a odhodlal som sa k môjmu doteraz asi najväčšiemu podnikateľskému kroku v živote. Predal som byt, v ktorom som dovtedy býval a peniaze som zainvestoval do kúpy Tesly. Veľa ľudí, ktorí ma nepoznali, sa mi smiali a spochybňovali môj zdravý rozum. Ja som ale veril Tesle a svojej schopnosti si to odmakať a dostať sa k cieľu.

DriveTesla showroom v Bratislave | Zdroj: Michal Varga | huntinspeed

Ako prebieha objednanie Tesly cez DriveTesla.sk?

U nás dostane zákazník kompletný servis. Vie si v našom showroome autá pozrieť, vie si porovnať jednotlivé modely, dostane rady ohľadom toho, čo sa mu oplatí prikúpiť a čo nie. Už na základe toho prvého rozhovoru môže ušetriť tisícky EUR. Má možnosť si pojazdiť najnovšie aj staršie modely alebo si Teslu požičať na niekoľko dní a vyskúšať, ako mu sedí. Následne vieme spoločne s klientom objednať auto a zabezpečiť celý proces od objednávky, cez financovanie, poistenie až po dovoz a prihlásenie auta. Klient si zvyčajne po niekoľkých týždňoch od objednávky vyzdvihuje svoju novú Teslu už u nás.

Prečo by si ľudia mali objednať auto radšej cez vás, ako sami na vlastnú päsť?

S nami majú klienti najlepšie ceny, kompletný servis a všetky informácie. V priemere ušetríme klientovi 2.000 – 3.000 EUR a týždne času. Komunikujeme priamo s Teslou a vieme pomôcť aj s menej štandardnými situáciami. Tým, že sa Teslám venujeme už roky, vieme sa vyhnúť situáciám, ktoré by človeka prekvapili a mohli ho stáť čas a peniaze naviac. Sú procesy, ktoré sme nastavovali od začiatku spoločne s Teslou, aby to mali naši klienti čo najjednoduchšie. Množstvo dôležitých informácií a zmien, ktoré sú v Tesle na dennom poriadku, vieme ako prví a vieme na to reagovať dostatočne rýchlo. Zároveň vieme pre klienta do veľkej miery nahradiť chýbajúci servis priamo v našich priestoroch alebo u našich partnerov. Už sme počuli o prípadoch, že klientovi zložil auto niekde kamionista, ktorý hneď šiel ďalej. Klient mal auto, ale to bolo všetko. Žiadna služba, žiadne informácie ani možnosť reklamácie. My autá preberáme osobne priamo v Tesle a dôkladne kontrolujeme. Následne dopravíme na Slovensko a odovzdávame v ideálnom prípade už auto prihlásené na slovenských značkách.

Na čo si dávať pozor pri objednaní Tesly?

Ak si človek objednáva auto sám alebo cez nejakého sprostredkovateľa, ktorý nemá dovezených niekoľko stoviek Tesiel ako my, vystavuje sa vždy riziku. Neznalosť cenotvorby a postupov môže cenu za auto značne navýšiť. Sú ľudia, ktorí si celým procesom prešli aj sami a predtým aj potom trávia týždne na webe, sledujú videá a zahlcujú fóra otázkami, ktoré náš klient dostane vysvetlené pri preberaní auta a dostane aj písomne v manuáli, ktorý sme písali špeciálne pre nových majiteľov. Sú takí, ktorí si sami kúpili Teslu, ktorá nespĺňa to, čo od nej potrebovali, lebo im nikto neporadil. A sú stovky takých, ktorí sa u nás zastavili a sú veľmi vďační.

Nová Tesla Model 3 Highland | Zdroj: Gabriel Bezuška | huntinspeed

Ako prebieha platba za auto? Platí sa vopred plná suma?

Na začiatku sa pri objednávke platí iba záloha, celá suma za auto sa platí cca týždeň predtým ako preberáme pre klienta vozidlo. Pri klientoch, ktorí už Teslu majú a menia ju za novší model, ponúkame možnosť výkupu, kedy si klient doslova vymení auto za auto.

Za aký čas od objednania Tesla dorazí ku zákazníkovi?

Náš rekord je 48 hodín od objednávky, priemer je aktuálne 4-5 týždňov.

Koľko áut ste už priviezli na Slovensko, koľko ich dokážete priviezť za rok?

Za tento rok sú to stovky áut, našimi klientmi sú nielen Slováci, ale často aj ľudia zo zahraničia, ktorí oceňujú kvalitnú spoluprácu a úsporu času a peňazí.

Nová Tesla Model 3 Highland | Zdroj: Gabriel Bezuška | huntinspeed

Na Slovensku a Česku sa kupujú viac jazdené alebo nové Tesly?

Podľa našich štatistík vedú na Slovensku aj v ČR jednoznačne nové autá. Klientom vieme ale doviezť aj mierne jazdenú Teslu od našich overených partnerov zo zahraničia.

Cybertruck, príde niekedy aj do Európy?

Áno, príde. Veríme, že ho raz budete vidieť aj v našom showroome. Či a kedy sa bude dať kúpiť priamo od európskej Tesly a či bude niekedy legálne možné ho prihlásiť v Európe, nevieme. Európa nie je Texas a pick-up trucky sa tu nikdy nebudú predávať vo veľkých množstvách. Čiže minimálne niekoľko ďalších rokov to nebude v tomto smere pre Teslu priorita.

Čo vravíš na súčasnú ponuku EV od iných výrobcov, doťahujú sa už na Teslu?

Som veľmi rád, že ponuka rastie. Väčšina európskych výrobcov ale ešte stále tápa a je vidieť schizofréniu rozhodovania sa medzi rôznymi druhmi pohonu. Keď vidím rastúcu ponuku čínskych automobiliek, obávam sa, že prídu veľké zmeny a niektoré nemecké automobilky očakáva osud podobný Volvu alebo MG.

Nová Tesla Model 3 Highland | Zdroj: Gabriel Bezuška | huntinspeed

Keby sa tebou prišiel niekto, že chce elektromobil, ale Teslu nechce. Akú alternatívu by si mu poradil?

Tesla samozrejme nie je vhodná pre úplne každého. Ak potrebuje niekto jazdiť len po meste a nemá rozpočet na nové auto, postačí niečo z ponuky malých jazdených EV. Ak potrebuje niekto dodávku, tie ešte Tesla nevyrába, tam nájde zase väčšie autá iných výrobcov. A stále tu máme ľudí, ktorí potrebujú denne jazdiť 600-700 kilometrov prakticky bez prestávky napríklad po klientoch, kde nemajú možnosť nabíjania, tam to zatiaľ ešte bude musieť odjazdiť spaľovákom, kým sa nedobuduje infraštruktúra úplne všade.

Stala sa ti aj nejaká bizardná situácia v spojitosti s Teslou?

Vtipné a bizarné situácie nastávajú často, je krásne, keď deti mávajú, keď vidia Teslu alebo keď počítajú s tým, že Tesla nahráva obraz a mávajú do kamery zaparkovaného auta. To sú také milé odkazy. Vtipné je, keď sa ma ľudia pýtajú kde to budem nabíjať. Už som nabíjal z predlžovačky hodenej cez čerešňu, už sme nabíjali zo stanu, kde bola elektrina v rámci kempu, cez okno hotelovej izby… Zoznámili sme sa s veľmi príjemnými ľudmi, vďaka tomu, že pred pár rokmi ešte nabíjacia sieť nebola tak veľká a bolo treba byť pripravený. Dnes, keď len na Slovensku máme vyše 1.500 verejných nabíjačiek, je to už oveľa jednoduchšie a už to nie je také dobrodružstvo ako pred pár rokmi.

Rada na záver. Na čo by si ľudia mali dávať za volantom pozor?

Predvídať, nechávať si priestor na chyby ostatných a byť ohľaduplný. Zažil som aj na zážitkových jazdách veľa dobrých šoférov, ktorí perfektne zvládali auto. Ale stále môže na cestu vybehnúť zver, stále môže spraviť iný šofér chybu, kedy to už ani dobrý šofér nemusí ubrzdiť.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.