NOVÝ ENERGETICKÝ OBELISK: NAJVÄČŠIA VETERNÁ TURBÍNA NA SVETE JE V ČÍNE!

Najväčšia veterná turbína na planéte stojí tu, pri čínskej provincii Fujian.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ohromujúca konštrukcia zlomila rekordy 

Pri juhovýchodnom pobreží Číny sa týči jedinečná veterná turbína s úžasným výkonom 16 megawattov (MW), čím sa stáva najväčšou na svete. Spoločnosti China Three Gorges (CTG) a Goldwind zverejnili túto skvelú správu, potvrdzujúcu, že táto gigantická konštrukcia už stojí v čínskej provincii Fujian. Jej úžasná sila čaká na uvedenie do prevádzky a testovanie, aby sa neskôr mohla pripojiť do siete. Informoval o tom portál Electrek. Nechýbajú ani fascinujúce fotografie z inštalácie a výsledného diela, ktoré spoločnosti s hrdosťou predstavili.

Zdroj: Electrek

Obrovská veľkosť s cieľom zmeniť svet

Táto ohromujúca veterná turbína s výkonom 16 MW je súčasťou druhej fázy veternej farmy Zhangpu Liuao, ktorej majiteľom je China Three Gorges Corporation (CTG). Tento ambiciózny projekt v hodnote 6 miliárd CNY (885 miliónov USD) sa nachádza juhovýchodne od polostrova Liuao v provincii Fujian. Je zaujímavé, že táto farmárska oblasť je prvým miestom, kde bola nasadená veterná turbína s rekordným výkonom 16 MW, vyvinutá spoločnosťou CTG v spolupráci s Goldwind Technology. Jej rozmery sú nevídané – priemer rotora dosahuje 252 metrov a plocha “zametania” predstavuje až 50 000 metrov štvorcových, čo je ekvivalent siedmich futbalových ihrísk. Náboj turbíny vystupuje do výšky 146 metrov, čo by zodpovedalo výške 50-poschodovej budovy. Tieto obrovské turbíny s výkonom 16 MW majú neuveriteľný potenciál. Každá jedna otáčka takéhoto kolosu vyprodukuje až 34,2 kilowatthodín elektrickej energie. CTG odhaduje, že táto veterná turbína bude schopná vyrobiť viac ako 66 gigawatthodín čistej elektrickej energie ročne. A to nie je všetko! Celkový výkon veternej farmy Zhangpu Liuao Phase 2, ktorý dosahuje 400 MW, umožní ročne vyrobiť približne 1,6 terawatthodín elektrickej energie. Tieto čísla sú prekvapujúce a zároveň sľubujú revolúciu v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Navyše, vďaka tejto farme sa môže ušetriť približne 500 000 ton uhlia a emisie sa znížiao približne 1,36 milióna ton ročne.

Zdroj: Electrek

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.