ZSE DRIVE POSTAVIL NOVÝ 1,2 MW NABÍJACÍ HUB NA STRATEGICKEJ LOKALITE NA D1

Pološtátny prevádzkovateľ nabíjacích staníc ZSE Drive nenápadne postavil nový ultrarýchly nabíjací hub medzinárodného významu na strategickej lokalite na diaľnici D1. Celkový výkon hubu je až 1,2 megawattu.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Nabíjací hub ZSE Drive

Pološtátny prevádzkovateľ nabíjacích staníc ZSE Drive nenápadne postavil nový ultrarýchly nabíjací hub medzinárodného významu na strategickej lokalite na diaľnici D1. Celkový výkon hubu je až 1,2 megawattu.

Spoločnosť ZSE Drive je jeden z top prevádzkovateľov nabíjacích staníc pre elektromobily na Slovensku.

1,2 MW nabíjacieho výkonu

Neďaleko od Trenčína a len 2 minúty zo zjazdu z diaľnice D1 smerom na české hranice sa nachádzajú čerpacie stanice Eurofuel v oboch smeroch.

Práve v tejto lokalite ZSE Drive vybudovalo úplne nové trafostanice a osadilo 2 nabíjacie stojany Alpitronic Hypercharger 300 kW pre 4 parkovacie miesta v každom smere.

Každý stojan má dva CCS2 konektory. Celkovo tak firma nainštalovala 1,2 megawattu nabíjacieho výkonu pre elektromobily v okruhu pár desiatok metrov, čo výrazne posilní nabíjaciu infraštruktúru na západnom Slovensku. Zástupca spoločnosti Rastislav Žembery sa pre huntinspeed.sk vyjadril, že termín spustenia tejto lokality bude na prelome septembra/októbra.

300 kW nabíjací hub ZSE  Drive I Foto: huntinspeed
300 kW nabíjací hub ZSE Drive pri Trenčíne I Foto: huntinspeed

Strategická lokalita medzinárodného významu

Ide o strategickú lokalitu medzinárodného významu a hlavnú križovatku pre desaťtisíce vozidiel cestujúcich medzi západom-východom Slovenska a medzi Českom/Poľskom a Maďarskom/Rakúskom cez SR.

Taktiež ide o hlavnú trasu pri cestovaní medzi východnom/stredom Slovenska a Českou republikou v smere na Brno, či Olomouc. Z tohto titulu si lokalita zaslúži náležitú pozornosť.

“Nabíjacia lokalita TN Chocholná bude spustená na prelome septembra a októbra, je to pre nás dôležitý bod na D1 a zároveň križovatka s tranzitom do ČR. Lokalita je kofinancovaná z EÚ projektu Connect-E, preto garantuje 600 kW na každú stranu cesty.”

– Rastislav Žembery, vedúci rozvoja e-mobility ZSE Drive

Negatívum lokality a konkurencia

Negatívom nabíjacej lokality je fakt, že nabíjacie miesta nie sú priechodné pre autá s prívesom, či nákladné elektrické vozidlá, čo by na mieste podobného významu vyhovovalo množstvu cestujúcich. Počet takýchto takýchto nabíjacích lokalít na Slovensku zatiaľ napočítate na jednej ruke.

Čo sa týka nabíjacích bodov schopných dodať aspoň 300 kW výkonu, sa v Trenčíne a bezprostrednom okolí nenachádza ani jedna. Najbližšia lokalita je IONITY na D1 v Dubnici nad Váhom.

Samostatnou kategóriou je Tesla Supercharger V3 v Trenčíne, kde každý z 8 stojanov dokáže dodať až 250 kW výkonu. Táto lokalita, ako všetky ostatné stanice Supercharger na Slovensku boli nedávno Teslou odblokované pre nabíjanie všetkých elektromobilov.

V okolí sa nachádza tiež niekoľko minimálne 150 kW stojanov, ktoré môžeme tiež zaradiť do kategórie ultrarýchlych. Tu sa bavíme o dve lokality od GreenWay, lokalitu Ejoin GO v OC Laugaricio, či lokalitu ZSE Drive v prevádzke McDonald’s Trenčín.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.