ELON MUSK ŽALUJE OPENAI ZA PORUŠENIE ZMLUVY

Musk v žalobe tvrdí, že OpenAI mala poslanie vyvíjať AI v prospech ľudstva no stala sa dcérskou firmou Microsoftu. Dosiahol GPT4 hranicu AGI?

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Elon Musk žaluje OpenAI

Elon Musk podal žalobu na OpenAI a jej šéfa Sama Altmana kvôli údajnému porušeniu zmluvy. Vraj sa spreneverili pôvodnej misii vybudovať systém umelej inteligencie pre blaho ľudstva.

Elon Musk žaluje OpenAI
Elon Musk žaluje OpenAI

V žalobe ktorú vo štvrtok Muskovi právnici doručili na súd v San Franciscu píšu, že spojenectvo OpenAI s firmou Microsoft znamená porušenie zmluvy a odklon od svojho poslania. Namiesto toho vraj OpenAI pracuje na techológii, ktorá prinesie zisk najväčšej firme na svete.

Je AI hrozba?

Elon Musk spoluzakladal OpenAI v roku 2015 s cieľom aby ako nezisková organizácia vyvíjala umelú inteligenciu kontrolovane. O tri roky neskôr správnu radu opustil a krátko potom OpenAI založila ziskovú pobočku, s ktorou úzko spolupracuje Microsoft. OpenAI získala od Microsoftu aj investíciu vo výške 13 miliárd dolárov. Ako sa píše v žalobe, Musk je už dlho presvedčený, že keď umelá inteligencia dosiahne a presiahne hranicu úrovne ľudskej inteligencie, teda AGI (Artificial General Intelligence = Všeobecná umelá inteligencia), bude predstavovať pre ľudstvo obrovskú hrozbu – možno najväčšiu existenčnú hrozbu akej dnes čelíme.

“AGI predstavuje obrovskú hrozbu pre ľudstvo – možno najväčšiu existenčnú hrozbu akej dnes čelíme.”

– Elon Musk

OpenAI spustila v marci 2023 svoju najnovší model generatívnej AI (technológia, ktorá generuje text, obrázky a iný obsah) – GPT4. Cieľom žaloby je aj aby súd určil, či technológia GPT4 môže byť považovaná za AGI. Tiež sa v nej uvádza, že OpenAI buduje aj ďalší model, Q*, ktorý má byť ešte schopnejší a silnejší než GPT4. Argumentuje tiež, že podľa zakladajúcej zmluvy by mala OpenAI túto technológiu sprístupniť verejnosti.

OpenAI vytvoril alianciu s firmou Microsoft, ktorú preverujú aj regulačné orgány v USA, EÚ aj vo Veľkej Británii. Microsoft by mal mať prístup len ku pred-AGI technológiám, no kľúčovým je práve určiť, kedy je tento míľnik dosiahnutý.

Musk tiež založil vlastnú firmu venujúcu sa umelej inteligencii xAI, ktorá v Decembri spustila svojho prvého četbota nazvaného Grok. xAI je priamou konkurenciou OpenAI.

OpenAI sa ku žalobe odmietla vyjadriť a Microsoft na výzvu o vyjadrenie nereagoval.

Zdroj: FT

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.