TESLA OPTIMUS: ČO JE, ČO DOKÁŽE A KAM SMERUJE ROBOT BUDÚCNOSTI

Optimus je projekt humanoidného robota od firmy Tesla. Predstavila ho v roku 2021 a dnes dokáže sám skladať oblečenie. Kam smeruje jeho vývoj?

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Tesla Optimus – robot budúcnosti

Optimus, tiež známy ako Tesla Bot, je projekt humanoidného robota od spoločnosti Tesla, Inc., ktorého prvýkrát uviedla v roku 2021. Odvtedy vývoj Optima prešiel výraznými zmenami a značne pokročil oproti prototypu.
Cieľom projektu Tesla Bot je vytvoriť univerzálneho robotického humanoida, ktorý dokáže vykonávať rôzne úlohy a nahradiť ľudskú prácu v niektorých pracovných odvetviach.

V roku 2022 spoločnosť predstavila jeho pokročilejšiu verziu, ktorá vykonávala jednoduché úlohy ako je triedenie predmetov a dokázala zvládnuť základné pohyby. Od roku 2024 vývoj Optima naďalej napreduje.

Najnovšie aktualizácie ukazujú prepracovanejšiu verziu robota s vylepšenou stabilitou a schopnosťou udržiavať rovnováhu na jednej nohe. Robot zvláda aj rôzne cviky z jógy a takisto je schopný uchopiť vajíčko bez toho, aby ho praskol, dokonca zvládne poskladať tričko.

Tesla Optimus - humanoidný robot budúcnosti I Zdroj: Tesla
Tesla Optimus – humanoidný robot budúcnosti I Zdroj: Tesla

Ako vyzerá Optimus zvnútra?

Optimus sa skladá z komplexného systému senzorov a ovládačov, ktoré mu umožňujú interakciu s prostredím a vykonávanie úloh. Presný počet elektród v Optimovi nie je špecifikovaný, pretože ide o vlastnícke informácie. Je však známe, že robot má v rukách 28 štrukturálnych ovládačov a 11 stupňov voľnosti. (Štrukturálne ovládače sú súbor mechanických a technických vlastností, ktoré mu umožňujú interakciu s prostredím a 11 stupňov voľnosti predstavuje 11 rôznych možných pohybov ruky). Tieto komponenty spolupracujú a poskytujú robotovi schopnosť pohybovať sa a manipulovať s predmetmi.

Komunikáciu Optimovi zabezpečujú kombinácie kamier, mikrofónov, reproduktorov a bezdrôtového pripojenia. Kamery a mikrofóny umožňujú robotovi vnímať svoje prostredie a prijímať pokyny, zatiaľ čo reproduktory a bezdrôtové pripojenie mu umožňujú reagovať a komunikovať s používateľmi.

Batéria, ktorú v sebe Optimus má je 2,3 kWh batéria s integrovanou elektronikou. Táto batéria poskytuje dostatok energie na to, aby robot fungoval celý deň, pričom spotrebuje iba 100 wattov pri sedení a 500 wattov pri chôdzi.

Tesla Optimus - humanoidný robot budúcnosti I Zdroj: Tesla
Jemná motorika robota Tesla Optimus I Zdroj: Tesla

Technológia batérií použitá v Optimovi nie je špecifikovaná, ale je pravdepodobné, že bude založená na pokročilom výskume a vývoji batérií Tesla.

Optima plánujú vyrábať v počte  miliónov kusov, pričom odhadované náklady budú oveľa nižšie ako na auto – pravdepodobne pod 20 000 dolárov. Cieľom je, aby bol cenovo dostupný pre firmy aj jednotlivcov.

Potenciálne využitie Optima je obrovské a je navrhnutý tak, aby bol schopný zvládnuť „čokoľvek, čo ľudia nechcú robiť“ – napríklad  vykonávať nebezpečné alebo monotónne práce v továrňach, pomoc pri domácich prácach a poskytovanie podpory v rôznych odvetviach ako je zdravotníctvo, maloobchod a pohostinstvo.

Pokročilá motorika robota Tesla Optimus – skladanie oblečenia I Zdroj: Tesla

Čo nás čaká?

Vývoj Optima si získal značnú pozornosť a mnohí ľudia sú nadšení z potenciálneho využitia tohto univerzálneho humanoidného robota. Existujú však aj obavy z vplyvu takéhoto robota na trh práce a etických dôsledkov vytvárania takejto pokročilej umelej inteligencie.

Celkovo je však jeho vývoj  vzrušujúcou a rýchlo sa rozvíjajúcou oblasťou. Čo prinesie budúcnosť tohto projektu sa ešte uvidí, no je jasné, že Tesla výrazne napreduje vo svojom cieli vytvoriť funkčného humanoidného robota dostupného pre všetkých.

Čo si myslíš o potenciálnych rizikách a prínosoch humanoidného robota postaveného na umelej inteligencii?

Druhá generácia Optima – január 2024

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.