SLOVENSKO MÁ NAJVÝKONNEJŠÍ 600 KW NABÍJACÍ HUB OD EJOIN

Slovenské elektromobily dostali najvýkonnejší unikátny nabíjací HUB a pri otvorení padol aj svetový rekord.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Slovenský nabíjací HUB ejoin zlomil svetový rekord

V stredu, 11. septembra otvoril slovenský poskytovateľ ejoin v Bratislave dosiaľ najvýkonnejší nabíjací HUB s výkonom až 600kW. Slávnostne ho otvoril Peter Sagan, legenda slovenskej cyklistiky. Na otvorenie prišiel štýlovo v Cybertrucku, ktorý hneď prelomil doterajší rekord v nabíjaní.

O HUBe

Nový HUB v OC Korzo na Pestovateľskej 13 v Bratislave je výnimočný vo viacerých ohľadoch. Pozostáva z troch nových stojanov ejoin Rapid Terminal, z ktorých každý poskytuje výkon až 600 kW pre jedno vozidlo, respektíve 2 x 300 kW pre dve vozidlá. Ak to samozrejme parametre vozidla povoľujú.

Stojany disponujú aj managementom káblov, čo znamená, že dlhé a ťažké káble sa nepovaľujú len tak okolo stojana, ale sú na závesnom systéme s priťahovacím mechanizmom.

HUB je vybavený aj platobným terminálom na platobné karty a NFC platby. Takže nabíjať môže aj človek bez registrácie v ejoin, čo je výhoda najmä pre zahraničných elektromobilistov a elektromobilistky.

Nabíjací HUB ejoin s platobným terminálom | Foto: Miroslava Vermeiren

Rapid Tower

Špecifikom tohto HUBu je aj tekuté chladenie káblov a aj energetickej jednotky Rapid Tower. Tekuté chladenie je efektívnejšie než chladenie vzduchom a znamená, že takmer nedochádza ku tepelným stratám kWh. Vďaka tomu dokáže ušetriť až 2500 kWh ročne. Okrem toho je takéto riešenie tichšie. Elektromobilisti a elektromobilistky už dôverne poznajú hlučnosť rýchlonabíjacích staníc. To je spôsobené ventilátormi chladenia vzduchom. Pri tekutom chladení je však tento hluk až o 25% nižší, čo spoločne s tichosťou elektromobilov prispeva ku ďalšiemu znižovaniu hluku z dopravy (a dopravnej infraštruktúry).

Samotná energetická jednotka Rapid Tower je taktiež unikát. Je rozšíriteľná až na 12 stojanov a teda HUB je škálovateľný do budúcnosti. Vďaka už spomínanému tekutému chladeniu je bezprašná, prakticky bezúdržbová a jej životnosť môže dosiahnuť vyše 10 rokov (oproti vzduchom chladeným jednotkám so životnosťou 3-5 rokov a vyžadujúcim pravidelné čistenie 4 x ročne). Na technologickom riešení tejto jednotky sa podieľala firma Huawei, ktorej zástupcovia boli prítomní aj na slávnostnom otvorení.

Ďalšou výhodou nového nabíjacieho HUBu od ejoin je jeho lokalita. OC Korzo sa nachádza hneď pri zjazde a nájazde na dialnicu D1, ktorá patrí do európskeho TEN-T koridoru, čiže je strategicky významným a vďaka kombinácii lokality, výkonu a platobného terminálu spĺňa podmienky európskej regulácie AFIR.

Cybertruck

Hviezda programu, legendárny slovenský cyklista Peter Sagan prišiel na otvorenie štýlovo, v Cybertrucku od českej firmy Cybertruck.cz. Po prestrihnutí pásky a slávnostnom otvorení HUBu zapojil Cybertruck do nabíjania a na prekvapenie všetkých zúčastnených takmer okamžite prelomil rekord vo výkone nabíjania. Pri stave nabitia 7% totiž Cybertruck nabíjal výkonom až 405 kW! Doterajší rekord v USA bol približne 330 kW.

Mohlo by ťa zaujímať:

ejoin Lounge

Súčasťou nového nabíjacieho HUBu je aj ejoin Lounge. Je to miesto na oddych a osvieženie počas prestávky na nabíjanie s občerstvením, toaletou a miestom na prácu s výhľadom na nabíjajúci sa elektromobil.

Príhovory

Slávnostnému otvoreniu predchádzali príhovory, ktoré aby im rozumeli aj zahraniční hostia boli v angličtine. Program začal Patrik Križanský zo SEVA s príhovorom na tému Where is electromobility going? (Kam smeruje elektromobilita) kde hovoril o stave a vývoji elektromobility nielen na Slovensku ale aj v Európe. Nasledoval Martin Salomon z firmy ejoin, ktorý predstavil súčasné aj plánované riešenia pre nabíjanie od firmy ejoin. Plánujú napríklad nabíjacie riešenia pre nákladnú dopravu a pantografové nabíjanie pre elektrobusy.
Po ňom pán Michal Sura zanalyzoval nabíjacie riešenie HUBu z technickej stránky a porovnal ho z možnosťami vo svete.
Následne vystúpil s príhovorom aj Kamil Šaško z ministerstva hospodárstva. Poobede sa uskutočnili ešte vystúpenia Tomáša Kuníka z firmy ejoin, Petra Baláža z Huawei a Cypriána Gura z Tatra Ateliéru.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.