NASDAQ ZAŽIL NAJHORŠÍ ŠTART OD ROKU 2020! AKO REAGOVAŤ?

Na svetových trhoch nastala dramatická zmena, ktorá vymazala neuveriteľných 6,5 bilióna dolárov.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Čo je vlastne NASDAQ?

NASDAQ je najväčší mimoburzový trh, vlastnený a ovládaný spoločnosťou The Nasdaq Stock Market, Inc. Tento trh bol založený v roku 1938 a v roku 1971 sa pretransformoval na elektronický trh. Dnes je NASDAQ najväčším svetovým elektronickým trhom, kde obchodovanie prebieha cez počítačovú a telekomunikačnú sieť.

Vymazaných 6,5 bilióna dolárov!

Na svetových trhoch nastala dramatická zmena, ktorá vymazala neuveriteľných 6,5 bilióna dolárov. V utorok ráno, po najhoršom dni na Wall Street za posledné roky, obchodníci výrazne znervózneli kvôli masívnym posunom v svetových kapitálových tokoch. Finančné a geopolitické faktory, ako vojna, inflácia, rastúca nezamestnanosť a recesia, sa začali náhle spochybňovať. Tento pokles prišiel len deň po tom, čo sa Dow Jones Industrial Average prepadol o viac než 1 000 bodov – pokles, ktorý je typický pre obdobia intenzívneho ekonomického strachu a úzkosti. Počas utorkového dopoludnia sa akciové trhy chvíľu upokojili, ale tento pokoj je veľmi krehký a nie je jasné, ako dlho vydrží.

Zdroj: Google

Dôvod prepadu

Volatilita na konci leta súvisí s najväčším prepadom japonského trhu od Čierneho pondelka v roku 1987. V predchádzajúcom týždni sa objavili varovné signály naznačujúce, že situácia nie je ideálna. Cez víkend Warren Buffett oznámil, že znížil svoj podiel v spoločnosti Apple približne o polovicu a predal ďalšie akcie Bank of America, ktorá je známa ako „príliš veľká na to, aby mohla padnúť“. Zdá sa, že zložitá globálna finančná sieť, ktorá podporovala trhy v čase vojnových konfliktov a politických zmien, začína vykazovať trhliny.

Kroky, ktoré by ste mohli zvážiť:

Včerajší deň bol pre NASDAQ nočnou morou, keďže trh zažil najťažšie otvorenie od turbulentného roku 2020. Pre investorov to znamená dôležitý moment na zváženie, či nakupovať alebo predávať. Keď akciové trhy prudko klesnú, ako sa to stalo aj v roku 2020 počas pandémie COVID-19, je prirodzené cítiť obavy. Tu sú niektoré kroky, ktoré by ste mohli zvážiť:

  1. Zachovajte pokoj a perspektívu. Trhy sa pohybujú hore a dole, a panika môže viesť k unáhleným rozhodnutiam. Ak investujete dlhodobo, krátkodobé výkyvy nie sú takým veľkým problémom.
  2. Overte si, či máte dostatočne diversifikované portfólio, aby ste minimalizovali riziko.
  3. Nákup pri poklese. Niektorí investori využívajú poklesy na nákup kvalitných akcií za nižšie ceny.
  4. Buďte informovaní o tom, čo hovoria odborníci, ale nezabudnite kriticky zhodnotiť informácie z rôznych zdrojov.
  5. Udržiavanie hotovostnej rezervy vám môže poskytnúť finančnú flexibilitu v čase trhovej neistoty.
  6. Nenechajte sa uniesť. Vyhýbajte sa predaju všetkých aktív len preto, že trh klesá, najmä ak nemáte lepší plán.
  7. Pokračujte v pravidelných investíciách.
  8. Ak si nie ste istí, čo robiť, poraďte sa s odborníkom, ktorý vám môže pomôcť prispôsobiť vašu stratégiu vašej konkrétnej situácii.
  9. Vyhnite sa pokusu o načasovanie trhu: Pokus o predpovedanie dna alebo vrcholu trhu je nesmierne ťažký a môže viesť k stratám. Dôležitejšie je byť trpezlivý a držať sa plánu.
  10. Predávajte iba vtedy, keď máte dobre zdôvodnený dôvod, nie kvôli emóciám.

Pamätajte, že trhy sú cyklické a poklesy sú ich prirodzenou súčasťou. Kľúčom k úspechu je byť pripravený a mať stratégiu, ako zvládnuť takéto situácie. Krátkodobé výkyvy môžu byť nepríjemné, ale trhy sa historicky vždy zotavili, hoci to môže trvať určitý čas.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.