NA ZÁPADNOM SLOVENSKU VYRASTIE PRVÁ GIGAFABRIKA NA VÝROBU BATÉRIÍ. FICO PODPÍSAL MEMORANDUM

Plánovaná gigafabrika na výrobu batérií bude zaberať 65 ha a má vytvoriť tisíce pracovných miest. Bude mať kapacitu 20 GWh a spustiť prevádzku roku 2026.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Plánovaná gigafabrika na výrobu batérií v Šuranoch bude zaberať plochu 65 hektárov má vytvoriť tisíce pracovných miest. V počiatočnom štádiu bude mať kapacitu 20 GWh s možnosťou rastu až na 40 GWh. Plný prevádzkový režim sa očakáva v roku 2026. Informáciu priniesol portál Aktuality.

Gigabarika na výrobu batérií na Slovensku

Firma Gotion InoBat Batteries (GIB) definitívne potvrdila realizáciu dlho očakávanej investície na Slovensku. Prvý závod na výrobu batérií však nebude v okolí Košíc, kde pôvodne sľuboval InoBat a kde medzičasom buduje svoju novú fabriku na elektromobily automobilka Volvo. Nová baterkáreň bude v meste Šurany v okrese Nové Zámky v Nitrianskom kraji. GIB je spoločným podnikom slovenskej spoločnosti InoBat a čínskej spoločnosti Gotion High-Tech.

Spoločnosť uzavrela memorandum o investícii s vládou Slovenskej republiky, ktoré zahŕňa začiatok výstavby továrne v roku 2024. Slovenská vláda zase poskytne spoločnosti dotácie, zabezpečí pozemky, pripraví stavebnú parcelu a zabezpečí pripojenie k elektrickej sieti.

Tisíce pracovných miest, kapacita 40 GWh

Plánovaná gigafabrika na výrobu batérií v Šuranoch zaberie rozlohu 65 hektárov a plánuje sa, že vytvorí tisíce priamych pracovných miest. Počiatočná kapacita v prvom vývojovom štádiu dosiahne 20 GWh, no existuje potenciál pre jej nárast až na 40 GWh. Plné spustenie prevádzky sa predpokladá v roku 2026. Pre porovnanie, Tesla plánovala v berlínskej gigafabrike na batérie kapacitu 250 GWh, avšak od týchto ambicióznych plánov medzičasom upustila.

„Zahraničné investície sú pre našu ekonomiku nevyhnutným katalyzátorom. Prinášajú nielen kapitál, ale aj pracovné príležitosti a technologické inovácie. Naša vláda je garantom stabilného a predvídateľného politického a právneho prostredia aj garantom profesionality pri riadení krajiny. Príchod zahraničných investícií, tvorba pracovných miest, technologický transfer a prílev kapitálu do krajiny sú preto priamym potvrdením vzájomnej dôvery,“ povedal predseda vlády Robert Fico.

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) ocenila výber lokality. Továreň do Šurian okrem nových pracovných miest prinesie aj špičkovú výrobnú technológiu.

„Pomoc pri výstavbe gigafabriky v Šuranoch je naplnením zmyslu partnerstva štátu s inovatívnou, špičkovou a najmä svetovou spoločnosťou, ktorá má korene na Slovensku. Vďaka nej máme príležitosť opäť zažiariť na mape krajín s technologicky vyspelým priemyslom, pričom výroba batérií pre elektrické vozidlá ide ruka v ruke so silnou tradíciou automotive výroby, ktorú na Slovensku máme,“ skonštatovala ministerka hospodárstva.

Batériový článok slovenskej firmy InoBat I Foto: InoBat
Batériový článok slovenskej firmy InoBat I Foto: InoBat

Najinovatívnejšia továreň v Európe

Predseda predstavenstva spoločnosti Gotion High-tech, Li Zhen, zdôraznil, že v novom období energetických médií majú batérie kľúčový význam pri prechode na elektrickú mobilitu a energetické úložiská.

„S podporou slovenskej vlády má Gotion ambíciu vybudovať tento projekt ako najvyspelejšiu továreň na batérie s nulovou uhlíkovou stopou nielen v Európe, ale aj na globálnej úrovni. Veríme, že v budúcnosti bude Slovensko nielen lídrom vo výrobe automobilov na obyvateľa, ale aj vo výrobe batérií na obyvateľa,” uviedol Li Zhen.

Marián Boček, riaditeľ spoločnosti InoBat, označil spoločný podnik GIB za príklad silného partnerstva medzi rýchlo sa rozvíjajúcim startupom so špičkovými skúsenosťami v projektoch a znalosťami slovenského prostredia a technologickým lídrom schopným poskytnúť kompletné technologické riešenia a výrobné kapacity na zvýšenie produkcie.

„Spoločnými silami sme schopní urýchliť proces dekarbonizácie a umiestniť Slovensko a Európu do centra zelenej ekonomiky,” zdôraznil Boček.

Gotion High-Tech patrí medzi top tri globálne batériové konglomeráty a je exkluzívnym dodávateľom pre Volkswagen mimo Číny. Volkswagen zároveň vlastní 24,77-percentný podiel v spoločnosti Gotion High-Tech, čím sa stáva jej najväčším akcionárom.”

Fabrika na výrobu batérií InoBat I Zdroj: InoBat
Fabrika na výrobu batérií InoBat I Zdroj: InoBat

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.