PRVÝ CYBERTRUCK HOMOLOGOVANÝ PRE EÚ JE NA PREDAJ. STOJÍ VIAC NEŽ ROLLS ROYCE

Na nemeckom inzertnom portáli sa nedávno objavil historicky prvý Tesla Cybertruck homologovaný pre EÚ. Z ceny sa vám zatočí hlava, je však už rezervovaný.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Prvý Cybertruck homologovaný pre EÚ

Elektromobil Cybertruck od spoločnosti Tesla sa začal dostávať k prvým majiteľom až v posledných týždňoch. Čakacia doba však nie je jediným problémom spojeným s týmto vozidlom. Certifikovaný je len pre americké cesty, takže pre jeho užívanie v Európe by bolo nutné ho individuálne upraviť, aby spĺňal normy a získal potrebné povolenia od úradov.

Prvý takto upravený Cybertruck sa už dostal do Európy a bol ponúkaný na nemeckom inzertnom portáli kleinanzeigen.de za “ľudových” 485 000 €, čo je takmer 5-násobok jeho oficiálnej americkej ceny.

Ako ho upravili

V inzeráte predajca píše, že vozidlo prešlo všetkými potrebnými úpravami, ktoré nemecké úrady vyžadovali. Tým pádom je možné ho bezproblémovo prevádzkovať aj na slovenských cestách. Medzi tieto úpravy patrili úpravy svetlometov, pripojenie nabíjania, predná ochrana masky a ďalšie, pričom všetko je už hotové a schválené príslušnými úradmi, čo znamená, že nový majiteľ môže bez obáv vyraziť na cesty.

V redakcii huntinspeed vieme, že minimálne pri zmene nabíjania inzerent zavádza. Prvý problém je, že Tesla pre americký trh má pre rýchle nabíjanie nabíjací štandard NACS a v Európe sa používa štandard CCS2. To by sa dalo vyriešiť adaptérom/redukciou. Je tu ale ďalší problém – konfigurácia vozidla v systémoch Tesly je takisto americká a nie európska. To znamená, že nabíjanie na ultrarýchlej sieti Supercharger nebude fungovať. Tesla tieto požiadavky automaticky odbíja s tým, že ide o americké vozidlo. Možnosti nabíjania sú tak obmedzené na DC rýchlonabíjanie mimo Tesla nabíjačiek, alebo bežné AC pomalé nabíjanie z 230V alebo 400V zásuvky.

Vozidlo bolo prvýkrát zaregistrované v decembri 2023, kedy sa skutočne vozidlo začalo vyrábať vo verzii Founders series. Má najazdených 1011 km, poskytuje výkon 600 koní, dosahuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 4,1 s a jeho dojazd je až 550 km s kapacitou batérie 123 kWh. Kompletné technické parametre tohto vozidla si prečítate v tomto článku.

Aj keď sa technické špecifikácie prvého Cybertrucku homologovaného pre EÚ zdajú byť priemerné, tento upravený Cybertruck je pravdepodobne prvý a jediný v Európe, čo prispieva k jeho jedinečnosti a vysokému predajnému hodnoteniu. Napriek vysokému cenníku si nový majiteľ môže byť istý, že vozidlo už má rezervovaného kupujúceho s uhrazenou zálohou. Na druhej strane môže ísť len o vyvolanie pocitu, že o vozidlo je záujem a vozidlo nemusí byť rezervované.

Nové video Cybertrucku v extrémnom stúpaní:

Ďalšie Cybertrucky v Európe?

O dovoz tohto nerezového monštra je obrovský záujem od rôznych subjektov nielen v Európe, ale aj po svete. O dovoz do Českej republiky sa snaží nezisková organizácia Elon Club CZ cez platformu Cybertruck in EU. Vozidlo je objednané a aktuálne sa rieši transport do EÚ, takže si ho budú môcť fanúšikovia pozrieť naživo aj v Česku alebo na Slovensku. Plánujú sa rôzne akcie a samozrejme ponuka prenájmu tohto vozidla pre firemné, či marketingové účely.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.