CYBERTRUCK DELIVERY EVENT: FOTKY, NOVINKY, CENY A PARAMETRE

Dnes je konečne ten deň, kedy Tesla začína doručovať svoj elektrický nerezový pickup - Tesla Cybertruck Delivery Event.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Kde a ako event sledovať

Dnes je konečne ten deň, kedy Tesla začína doručovať svoj elektrický nerezový pickup – Tesla Cybertruck Delivery Event.

Akcia sa začína vo štvrtok, 30.11.2023 o 21:00 hod SEČ a živý prenos môžete sledovať výhradne na sieti X – na oficiálnom účte Tesly.

Výrobná linka Cybertruck | X/Elon Musk

Tesla Cybertruck Delivery Event

Už tradične, Tesla si na predstavenie nového modelu, resp. jeho doručovanie zákazníkom, pripravila cool akciu. Pozvala na ňu Youtuberov, akcionárov a niektoré náhodné osoby a usporiadala ho hneď vedľa výrobnej linky gigafabriky v Texase. Poďte sa s nami pozrieť na najdôležitejšie momenty a zaujímavé zábery a detaily Cybertrucku.

Príchod do Giga Texas

Dojazd odhalený už pred akciou

Dojazd Cybertrucku bol odhalený už včera, 1 deň pred akciou. Tesla požičala vozidlo Youtuberovi @MKBHD, ktorý postol fotku na sieť X. Tá zobrazuje interiér a displej najvyššej verzie vozidla s dojazdom 265 míľ pri 90% stave nabitia (SoC). To znamená, že pri 100% nabití prejde 471 kilometrov. Teda oveľa menej, ako sme čakali. Pri predstavení pred 4 rokmi Tesla hovorila o 800 km dojazde. Dúfajme, že predstaví aj verziu s vyšším dojazdom. Reálny dojazd môže byť samozrejme iný.

Aktualizácia 1.12. o 17:14: Marques Brownlee zverejnil 40-minútové detailné video jazdenia a skúseností so Cybertruckom:

Predná pohonná jednotka Tesla Cybertruck

Predný elektromotor disponuje elektro-mechanickým diferenciálom pre off-road terénne jazdné vlastnosti a generuje až 300 koní. Ide o úplne nový motor z dielne Tesly. Okrem toho disponuje dvojmotorovou zadnou nápravou.

Elon predstavuje Cybertruck

Elon predstavuje technické špecifikácie. Odovzdal prvých 10 kusov Cybertrucku zákazníkom. Neoznámuje však to najdôležitejšie – oficiálny dojazd, cenu a konfigurácie vozidla. Po cca 30 minútach sa lúči a odchádza.

Cybertruck na trati: Rýchlejšie ako Porsche 911

Tesla v prezentácii, ako aj na sociálnych sieťach zverejňuje video, kde si to Cybertruck na trati ide rozdať so športovým kupé Porsche 911. Zábery na obidve vozidlá sú zámerne namierené tak, aby nebolo vidieť priestor za nimi, ale len pred. Šok prichádza v momente, keď Tesla ukáže záber z finálnej línie, kde samozrejme do cieľa príde prvý Cybertruck. Za sebou však ale vlečie príves s ďalším Porsche 911! Neuveriteľný výkon Cybertrucku.

Vozidlo vhodné na každý povrch a planétu:

Tesla zverejnila na X fotky, kde testuje Cybertruck na každom druhu povrchu a terénu: v horúcej púšti, vo vlhkých horách a hlbokej vode, ale aj v mraze a snehu. Bude to prvé multiplanetárne vozidlo?

Technické parametre Tesla Cybertruck

Technické špecifikácie boli oznámené len čiastočne, no aj tak vyrazili dych. Tesla neoznámila oficiálne dojazdy, konfigurácie ani ceny vozidla. Poznáme však tieto parametre:

Koeficient odporu vzduchu: Cd = 0,335

Svetlá výška vozidla: 43,2 cm / 17”

Vlečná kapacita: 4 950 kg

Zrýchlenie z 0-100 km/h za 2,7 sekundy

Pneumatiky: 35” all-terrain

Kapacita batérie (odhad): 113 kWh (dojazd 544 km)

Kapacita prídavnej batérie (odhad): 40 – 50 kWh

Funkcia steer-by-wire: Uhol natáčania zadnej nápravy sa prispôsobuje rýchlosti vozidla. Pri nízkej rýchlosti spôsobí otočenie volantu väčší uhol ako pri vyššej rýchlosti. Prvýkrát v sériovom vozidle neexistuje fyzické prepojenie volantu a poloosí.

Natáčanie zadnej nápravy: Tesla prvýkrát vo svojich vozidlách zavádza túto funkciu s max. uhlom 10°. Cybertruck má menší polomer otáčania ako Model S

48V architektúra: Prvýkrát po približne 70 rokoch sa v auto priemysle použil 48V nízkonapäťový systém práve v Cybertrucku. Tesla tvrdí, že ho použila hlavne kvôli funkcii steer-by-wire. Jeho výhody sú, že kvôli 4-násobnému napätiu môže použiť omnoho tenšie káblové rozvody (nižší prúd) a tým pádom omnoho menej medi, teda zásadne nižšie náklady na kabeláž.

Recenzia Tesla Cybertruck kanálu Hagerty

Oficiálne, dojazdy a konfigurácie Cybertruck

Toto sa dozvedáme až ponakcii z webu Tesly. K dispozícii sú 3 rôzne verzie s rôznymi cenami a parametrami.

1. CYBERTRUCK REAR-WHEEL DRIVE

Základná verzia s pohonom zadnej nápravy začína na cene 60 990 USD (56 266 €) bez dane. Bude dostupná najneskôr zo všetkých – v roku 2025 a má odhad dojazdu na úrovni 250 míľ / 400 kilometrov. Akcelerácia z 0-100 km/h za 6,5 sekundy. Bez možnosti príplatkovej extra batérie.

2. CYBERTRUCK ALL-WHEEL DRIVE

Verzia s pohonom všetkých kolies (4×4) bude dostupná už v roku 2024 a začína na cene 68 890 USD (63 254 €) bez dane. Odhad EPA dojazdu je zo všetkých najväčší – 340 míľ, teda 544 kilometrov. Z 0-100 km/h táto verzia zrýchli za 4,2 sekundy a za sebou bezpečne potiahne príves o hmotnosti 4 950 kg. Možnosť príplatkovej batérie o kapacite 40 – 50 kWh, ktorá bude namontovaná na korbu a bude zaberať asi 1/3 priestoru. Jej cena je podľa zdrojového kódu webstránky odhadovaná na 16 000 USD (14 758 €). Dojazd bude v tomto prípade úžasných 756 km.

3. CYBERBEAST

Cyberbeast, ako už napovedá špeciálny názov, bude verzia s obrovským výkonom. Ide o najdrahšiu verziu. Cenovka je odhadovaná na 96 390 USD (88 519 €) bez dane. Za sebou potiahne príves o max. hmotnosti 4 950 kg.

Toto nerezové monštrum prejde na plné nabitie 320 míľ / 512 km a disponuje masívnym výkonom až 845 konských síl. Okrem toho vystrelí z 0 na 100 km/h za šialených 2,7 sekundy a má krútiaci moment 1 296 lb-ft, v našich číslach 1 757 Nm. Za sebou potiahne až takmer 5-tonový príves. Takisto možnosť príplatkovej batérie za 14 758 €, s ktorou sa dojazd dostane až na číslo 708 km.

Cybertruck po crash teste

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.