IPHONE 15 A 15 PRO JE TU: ZÁSADNÉ NOVINKY A SLOVENSKÉ CENY

Apple v noci predstavil svoje najnovšie modely iPhone 15 a 15 Pro a nov Apple Watch. Žiadna revolúcia sa opäť nekoná, firma vylepšila parametre, na ktoré sme zvyknutí a prispôsobila sa EÚ integrovaním USB-C štandardu.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Nové farby iPhone 15 I Zdroj: Unbox Therapy
Nové farby iPhone 15 I Zdroj: Unbox Therapy

Štyri nové iPhony

Firma Apple predstavila 4 nové modely. Konkrétne ide o základné verzie iPhone 15 a 15 Plus a potom výkonnejšie modely 15 Pro a 15 Pro Max. Značka tiež ukázala nové hodinky Apple Watch Series 9 a Watch Ultra 2. Oficiálny predpredaj začne už tento piatok a ceny sú k nášmu prekvapeniu nižšie oproti minuločným modelom.

Lepší trojlístok fotoaparátu

Na zadnej strane sú klasicky 3 fotoaparáty. Tu je novinkou 5x optické priblíženie (predošlé modely len 3x zoom). Hlavná kamera sa pochlapila rozlíšením 48 MPx v súhre s 12 MPx teleobjektívom a tiež 12 MPx širokouhlou kamerou. Samozrejmosť je natáčanie 4K videa pri 60 fps (snímkach za sekundu).

iPhone 15 Pro farebné prevedenia I Zdroj: Apple
iPhone 15 Pro farebné prevedenia I Zdroj: Apple

Prispôsobenie sa EÚ na USB-C štandard

Nové iPhony dostali prvýkrát v histórii nabíjací štandard USB-C, čím Apple poslúchol nariadenie EÚ o používaní jednotného štandardu v členských štátoch EÚ shcválené v októbri 2022. Nejde však len o povinnosť. Modely Pro a Pro Max dostanú nový USB čipset, ktorý umožní “doposiaľ nevídané prenosové rýchlosti (dát)”. Uvidíme, či to je pravda.

USB-C štandard na iPhone 15 I Zdroj: Apple
USB-C štandard na iPhone 15 I Zdroj: Apple

A17 – Najlepší procesor na trhu

Ako je zvykom, Apple každý rok o niečo vylepší a zefektívni svoj procesor. Tento rok bude v nových modeloch čip Apple A17 Pro na 3 nm architektúre. Malo by ísť v praxi o najvýkonnejší čip na svete schopný zvládnuť graficky najnáročnejšie hry.

Nové funkcie iPhonov 15 a 15 Pro I Zdroj: Apple
Nové funkcie iPhonov 15 a 15 Pro I Zdroj: Apple

Z tlačidla hlasitosti je Action Button

Majitelia iPhonov boli roky zvyknutí na fyzické tlačidlo na vypnutie/zapnutie zvuku na ľavom boku iPhonu. Tento rok sa toto tlačilo nahradzuje za tzv. Action Button, ktorý je možné nastaviť na rôzne funkcie. Môže slúžiť ako ovládanie zvuku, svetla, alebo spustiť asistenčné služby systému.

iPhone 15 Action Button I Zdroj: Apple
iPhone 15 Action Button I Zdroj: Apple

Telo z titanu a vysoká odolnosť

Telo / šasi najlepších iPhonov (15 Pro a Pro Max) bude vyrobená z titanu, čo im má zaručiť extrémne vysokú pevnosť a nižšiu hmotnosť nech predchodca. V neposlednom rade je to skvelý dizajnový prvok. Okrem titanu sa Apple chváli aj použitím “keramického štítu”, čo má byť najtvrdšie sklo displeja na celom trhu smartfónov. Praktické “crash testy” ukážu, či je toto tvrdenie pravdivé.

Titánové telo iPhone 15 Pro I Zdroj: Apple
Titánové telo iPhone 15 Pro I Zdroj: Apple

Apple iPhone 15 Pro

Dve výkonnejšie verzie predstavených iPhonov sú model 15 Pro a 15 Pro Max. Líšia sa logicky veľkosťou displeja, a to 6,1″ vs 6,7″ uhlopriečkou. Rozmery teda rovnaké ako u základných iPhonov 15 a 15 Plus.

Rozmery displejov iPhone 15 I Zdroj: Apple
Rozmery displejov iPhone 15 I Zdroj: Apple

Šikovné novinky nového iPhonu

V USA využijú majitelia službu Roadside Assistance. Ide o správy posielané cez satelit záchranným zložkám v núdzovej situácii. Funguje to aj v oblasti bez mobilného signálu, čo je v USA dosť častý problém.

Vďaka novej technológii, UWB čipu, budú môcť nové modely využiť NFC na jednoduché prenosy obsahu medzi dvoma iPhonmi na väčšiu vzdialenosť. Praktické využitie je napríklad pri stratenom zariadení cez “Find My”, resp. tiež pri hľadaní kamaráta v dave na koncerte alebo v dave ľudí.

Nové funkcie iPhone 15 I Zdroj: Apple
Nové funkcie iPhone 15 I Zdroj: Apple

Vyšší výkon procesora

Procesor Apple A16 Bionic použitý v nových modeloch priamo spracováva fotky a video, posilnený je aj Neural Engine a je tu 6 jadier – dve zamerané na výkon a 4 na efektivitu. V praxi by to malo znamenať dlhšiu výdrž batérie, teda slovami Applu až “po celý deň”.

Kamera iPhone 15 I Zdroj :Apple
Kamera iPhone 15 I Zdroj :Apple

Apple Watch Series 2

Novej generácie sa dočkali aj prémiové hodinky Watch Ultra 2. Ten stavia na rovnakom čipe ako Watch Series 9, teda s procesorom Apple S9. Nechýba funkcia dvojitého poklepania pre jednoduchšie ovládanie hodiniek. Displej má svietivosť až 3000 nitov, čo je o 1000 viac oproti smartfónom.

Apple Watch Ultra 2 I Zdroj: Apple
Apple Watch Ultra 2 I Zdroj: Apple

Slovenské ceny nových iPhone 15 a 15 Pro

Slovenské ceny iPhone 15 a 15 Pro I Zdroj: SvetApple.sk
Slovenské ceny iPhone 15 a 15 Pro I Zdroj: SvetApple.sk

Ako sa vám páči nový iPhone? Premýšľate nad jeho kúpou? Celý Apple Event si môžete pozrieť na tomto odkaze.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.