PRVÁ VEĽKOKAPACITNÁ SODÍKOVO-IÓNOVÁ BATÉRIA V ČÍNE DOSIAHNE 90% NABITIA ZA 12 MINÚT

Čína uviedla do prevádzky svoju prvú veľkokapacitnú stanicu na skladovanie energie pomocou sodíkovo-iónových batérií. Zníži emisie oxidu uhličitého o 50 000 ton ročne.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Prvá sodíkovo-iónová batéria v Číne

Čína uviedla do prevádzky svoju prvú veľkokapacitnú stanicu na skladovanie energie pomocou sodíkovo-iónových batérií, ktorá sa nachádza v meste Nanning v autonómnej oblasti Guangxi Zhuang. Táto stanica, známa ako Fulin, bola spustená 11. mája a má počiatočnú kapacitu 10 megawatthodín (MWh). Po plánovanom rozšírení by mala dosiahnuť celkovú kapacitu 100 MWh.

Koľko emisií oxidu uhličitého ušetrí?

China Southern Power Grid Energy Storage, štátna energetická spoločnosť, uvádza, že stanica s kapacitou 10 MWh využíva 22 000 sodíkovo-iónových článkov, ktoré sa nabíjajú na 90% za ohromujúcich 12 minút. Po dosiahnutí plnej kapacity 100 MWh by stanica mohla ročne produkovať 73 000 MWh čistej energie, čo by postačilo na napájanie 35 000 domácností a zároveň by znížila emisie oxidu uhličitého o 50 000 ton ročne.

Zdroj: Electrek

Náklady klesajú

Vedúci inžinier spoločnosti, Chen Man, prostredníctvom denníka South China Morning Post, vyjadril optimizmus, že náklady na sodíkovo-iónové batérie by mohli klesnúť o 20 – 30 % s ďalším vývojom v ich štruktúre, výrobnom procese, využití materiálov a životnosti cyklu.

To sa dá dosiahnuť ďalším zlepšením štruktúry sodíkovo-iónové batérie, výrobného procesu, využitia materiálu a životnosti cyklu, čím sa znížia náklady na uskladnenie energie na kilowatthodinu elektrickej energie.

Chen Man | vedúci inžinier spoločnosti China Southern Power Grid

Problémy sodíkovo-iónových batérií

Hoci sú sodíkovo-iónové batérie atraktívne kvôli nižším nákladom a dostupnosti surovín, bojujú s problémami ako nižšia energetická hustota a kratšia životnosť v porovnaní s ich lítiovo-iónovými naprotivkami. Tieto faktory môžu ovplyvniť ich efektívnosť a dlhodobý výkon vo veľkokapacitných aplikáciách.

MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ak si v článku našiel chybu, alebo nám chceš poslať tip na zaujímavý článok, stačí poslať správu na team@huntinspeed.sk, náš rovnomenný Instagram, alebo FacebookPozri si aj naše videá na Youtube.